Kot kaže Vox populi, je vedno več državljanov, ki ne vedo, koga bi volili, ali na volitve ne bi šli. Ta volilni bazen se je z marčevskih 30 odstotkov povišal na aprilskih 40 odstotkov.

LMŠ ima trenutno podporo 9,8 odstotka volilnega telesa, medtem ko jo je še januarja letos podpiralo nekaj več kot 19 odstotkov volivcev.

Najmočnejša je vladajoča SDS z 22,5 odstotka podpore. Podpora tej stranki je v zadnjem mesecu dni malenkost padla, a bi še vedno zasedla 34 sedežev v parlamentu.

Skoraj dve tretjini vprašanih ocenilo delo vlade kot uspešno

Koalicijskim partnericam gre slabše. NSi je zdrsnila pod pet odstotkov, DeSUS ostaja pod tremi, medtem ko ima SMC komaj enoodstotno podporo. SD bi sodeč po tej javnomnenjski raziskavi prejela slabih devet odstotkov glasov, Levica dobrih šest in SNS 3,5 odstotka. SAB in SLS sta pod odstotkom.

Skoraj dve tretjini sodelujočih v aprilski raziskavi Vox populi je ocenilo delo trenutne vlade kot uspešno, dobrih 28 odstotkov pa kot neuspešno.

Križanje podatkov glede strankarske pripadnosti in podpore vladi po poročanju časnika Večer pokaže, da tisti, ki so naklonjeni DeSUS, bolj podpirajo sedanjo vlado kot prejšnjo, tisti, naklonjeni SMC, pa so plebiscitarno podpirali prejšnjo vlado, sedanje pa niti tretjinsko ne.

Janša se je dvignil na osmo mesto

Na lestvici priljubljenosti slovenskih politikov ostaja na vrhu predsednik republike Borut Pahor, ki mu podpora še raste. Sledijo Aleksandra Pivec, Marjan Šarec, Janez Lenarčič in Ljudmila Novak. Premier Janša se je dvignil na osmo mesto, močno pa je padel Anže Logar.

Anketirancem so postavili še nekaj vprašanj, povezanih z aktualno epidemijo. Na vprašanje, komu najbolj zaupajo glede informacij o novem koronavirusu, je najboljšo oceno dobila zdravstvena stroka, slabšo, a še vedno solidno, so dobili vlada in mediji.

Strah pred okužbo se je zmanjšal

Visok delež vprašanih ne pričakuje sprememb svojega socialno-ekonomskega statusa zaradi epidemije (46,6), ne glede na to pa več kot polovica (52,9 odstotka) vprašanih sodi, da se jim bo status poslabšal.

Strah, da bi se okužili, se je med vprašanimi v primerjavi z marcem zmanjšal (s 57 na 50 odstotkov), se pa je precej povečal delež tistih, ki tega strahu nimajo – z marčevskih 35 na tokratnih 50 odstotkov.

Večina še naprej sodi, da so omejitveni ukrepi, ki jih je za zaščito pred širjenjem virusa sprejela vlada, pravšnji, so pa se precej okrepili glasovi tistih, ki menijo, da so pretirani (s 6,5 na 21,6 odstotka). Da so ukrepi nezadostni, meni le še 3,6 odstotka vprašanih.

Zaupanje vladi, da v epidemiji sprejema pravilne odločitve, je občutno naraslo, le dobra petina vprašanih ocenjuje, da odločitve niso pravilne.

Vox populi je javnomnenjski raziskovalni projekt časnikov Dnevnik in Večer, izvaja pa ga agencija Ninamedia. Med 14. in 16. aprilom so telefonsko anketirali 700 ljudi.