Šlo naj bi za Ivana Popova, ki je v Slovenijo domnevno prišel v času predčasnih volitev v državni zbor leta 2018. V Sloveniji naj bi Popov več let deloval pod krinko dopisnika ruske tiskovne agencije Tass in se postopoma približal slovenskemu političnemu vrhu. Med drugim je leta 2019 opravil daljši intervju s takratnim premierjem in aktualnim obrambnim ministrom Marjanom Šarcem, preden je ta odšel na obisk v Moskvo.

Šlo je za rutinski intervju

Intervju naj bi bil običajna praksa pred uradnim obiskom v Moskvi, je danes izjavil obrambni minister Marjan Šarec. "Kolikor se spomnim je bil to intervju pred uradnim obiskom v Moskvi, kar je pravzaprav običajna praksa," je dejal Šarec in pojasnil, da se vsebine intervjuja ne spomni, da pa je šlo za obisk v Moskvi ob odkritju slovenskega spomenika. "Šlo je za rutinski intervju, bil je akreditiran kot novinar. Tudi vi ste novinarji in tudi za vas ne gledamo, kdo ste, od kod ste oziroma kakšni so vaši drugi nameni," je izpostavil minister. Po njegovih besedah se je od takrat geopolitična situacija v Evropi in v odnosu do Rusije bistveno spremenila, zaradi česar danes do takšnega intervjuja, kot tudi do uradnega obiska v ruski prestolnici, sploh ne bi prišlo.

"Ni nobena skrivnost, da je Slovenija prej imela gospodarske in druge odnose z Rusko federacijo," je še dejal minister in dodal, da o domnevnem vohunu in njegovi usodi v Avstriji ve toliko, kolikor je prebral v medijih.

Leta 2023 naj bi namreč odšel na delo v Avstrijo, kjer pa ga je - sicer anonimno - kot obveščevalca ruske zunanje obveščevalne službe SVR najprej razkrinkal tednik Falter. Kasneje naj bi se s sodelavko poskušal akreditirati za tiskovno konferenco ob obisku ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna na Dunaju, pri čemer so ga avstrijski varnostni organi podrobneje preverili in razkrinkali.

Akreditacijo so mu odvzeli konec aprila

Konec aprila so mu odvzeli akreditacijo in dovoljenje za bivanje ter mu ukazali, da v dveh tednih zapusti Avstrijo, o čemer je poročala avstrijska tiskovna agencija APA. Državo naj bi sicer zapustil šele 7. junija. Ruske oblasti so v odziv odvzele akreditacijo novinarki javne avstrijske radiotelevizije ORF Marii Knips-Witting in jo pozvale, naj zapusti Rusijo.

Da gre za povračilen ukrep, je potrdilo rusko zunanje ministrstvo. Kot piše Dnevnik, zaenkrat ni jasno, kdaj so bili slovenski organi uradno obveščeni o tem, da naj bi bil dopisnik agencije Tass pravzaprav agent SVR. Prav tako ni znano, ali so izdali varnostno oceno o njem, in če da, kakšna je ta bila, piše STA.