Po zadnjih podatkih imamo v Sloveniji še vedno 57 okuženih oseb. Zadnjih 10 oseb, ki so bile spoznane za pozitivne, so se okužile zgolj zaradi neupoštevanja higienskih pravil že okuženih oseb, pa je na današnji novinarski konferenci dejal aktualen minister za zdravje, Aleš Šabeder. Na novo okuženi so povezani z izbruhom v Ljubljani in Metliki, pa je danes potrdila direktorica NIJZ Nina Pirnat.

Šabeder je pojasnil, da je danes ob 18. uri začel delovati nadzor ob mejah na šestih vstopnih točkah. Uredba pa ne velja za delavne migrante, ampak velja za tujce, ki prihajajo v državo.

Izvedeli smo tudi, da obstaja možnost okužbe tudi na osnovni šoli v Šmarjah v Jelšah. Okužena naj bi bila ena izmed učiteljic, če je okužba že potrjena, pa do sedaj ni znano.

Največ okuženih je trenutno na območju Ljubljane, gre za zaposlene v UKC Ljubljana. Kot je danes zagotovila Pirnatova, okuženi v UKC Ljubljana naj ne bi imeli stikov s pacienti, a epidemiološka preiskava še ni končana.

Najbolj zaskrbljujoč lahek potek bolezni, okužene osebe se prosto sprehajajo naokrog

Kar nekaj oseb je takih, ki ni imelo nobenih znakov, večina jih ima blažje simptome okužbe, a prav to je zaskrbljujoče, pravi Pirnatova. Mnogi, ki namreč ne pomislijo, da so okuženi, se prosto sprehajajo z blagimi prehladnimi znaki, kašljajo in kihajo. Ko se sprehajajo naokrog in družijo z ljudmi, tako širijo bolezen. Prav zato so pomembni tako restriktivni ukrepi, na prvem mestu pa je še vedno osebna higiena rok. Kot še dodaja, v prihodnje pričakujejo še več obolelih in lahko se zgodi scenarij, v katerem bodo zaprli šole in vrtce.

Vse več javnega šikaniranja obolelih

Šabeder je poudaril, da je v Sloveniji vse več stigmatiziranje okuženih oseb, identiteta katerih se potem širi po družbenih omrežjih ali drugače. Sovaščani v Beli krajini denimo izvajajo pritisk na družino, v kateri je pozitiven en član. “Vsak od nas lahko jutri zboli, bodimo skrajno strpni in potrpežljivi do okuženih sodržavljanov.”

Ministrstvo je prav tako naročilo novo zaščitno opremo, med drugim 2 milijona mask, 1 milijon navadnih kirurških in 1 milijon mask ffp2. Za vse skupaj bodo odšteli 12 milijonov evrov.

Osebna higiena izjemnega pomena

“Prosim upoštevajte navodila, da se ne zbiramo in ne hodimo na prireditve. Preprečevanje tesnega stika ljudi je tisto, s čimer učinkovito preprečujemo širjenje virusa,” je poudarila.

V primeru, da prihaja do obolelih v vrtcih ali šolah, pa je pomembno, da se te ustanove najprej posvetujejo z epidemiologi. Doma naj ostanejo tudi sorojenci učencev, ki obiskujejo vrtec ali šolo, kjer je bil dokazan pozitiven test na koronavirus. Prav tako odsvetujejo druženje otrok s starejšim, babicami ali dedki oz. imunsko kompromitiranimi osebami.