V mesecu dni, ko tehnični pregledi motornih vozil niso bili mogoči, se je nabralo okrog 400.000 vozil, ki potrebujejo tehnični pregled ter podaljšanje prometnih dovoljenj, je na današnji novinarski konferenci dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Pregledi bodo znova mogoči v ponedeljek, vendar ni potrebe, da vsi takoj hitijo na preglede.

Vlada je z odlokom veljavnost vseh prometnih dovoljenj in zavarovanj motornih vozil, ki potečejo v času epidemije, avtomatično podaljšala do 16. junija, zato ni potrebe, da bi vsi, ki jim je dovoljenje v zadnjem mesecu poteklo, v ponedeljek hiteli na tehnične preglede.

Obvezna ustrezna dezinfekcija vseh delov vozila

Od ponedeljka se naloge tehničnih služb, strokovnih organizacij in registracijskih organizacij ter delo v tahografskih delavnicah izvajajo le, če so pri njihovem izvajanju upoštevana vsa priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom, med drugim redno umivanje in razkuževanje rok in opreme. Stranke pozivajo k brezstičnemu poslovanju in brezkontaktnemu prenosu dokumentov.

Kot je pojasnil Vrtovec, bo obvezna ustrezna dezinfekcija vseh delov vozila, ki se jih dotika izvajalec tehničnih pregledov, sedež pa bo moral prekriti z zaščitno folijo. Stranka mora v času pregleda ostati na prostem.

Posebni linijski prevozi potnikov

Prav tako bodo od ponedeljka pod posebnimi pogoji dovoljeni posebni linijski prevozi potnikov, ki so trenutno namenjeni prevozu delavcev od doma do delovnega mesta in domov. Tako je omogočena sprostitev izvajanja posebnih linijskih prevozov, ki jih organizirajo podjetja za prevoz zaposlenih na delo.

“Vesel sem, da smo dosegli to spremembo in podali roko gospodarstvu, ki se je v času epidemije znašlo v nezavidljivem položaju in ga po koncu epidemije čaka dolgotrajno okrevanje,” je dejal minister.

Spomnil je, da bodo tudi pri izvajanju linijskih prevozov nujni določeni ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Zagotovljena mora biti ustrezna razdalja med potniki, sedeži, kjer lahko sedijo potniki, pa ustrezno označeni. Ob prihodu in izhodu z avtobusa si morajo potniki razkužiti roke, ves čas morajo nositi masko, voznik pa mora biti od potnikov ločen.

“Pri nadaljnjem sproščanju ukrepov moramo biti previdni in se ne smemo prenagliti, da ne uničimo vsega, kar smo doslej dosegli,” je dejal Vrtovec, ki je napovedal, da so na ministrstvu pripravljeni na nadaljnje sproščanje ukrepov, ko bo stroka ocenila, da je čas primeren za to.

Zadovoljstvo nad potekom del v gradbeništvu

Ob tem je izrazil zadovoljstvo nad potekom del v gradbeništvu, ki ima velike multiplikativne učinke za celotno gospodarstvo. Med drugim je povedal, da dela intenzivno potekajo na avtocestnem križu, na ljubljanskem avtocestnem obroču pa bodo še ta mesec stekla dela, ki so bila sprva predvidena za junij in julij.