Rusija je jasno sporočila, da glavnega plinovoda Severni tok 1 ne bo odprla, dokler Evropa ne odpravi sankcij proti njej zaradi napada na Ukrajino. Plinovod je sicer že zadnje mesece deloval le na petini kapacitet, toda na tej točki vsako zmanjšanje količin plina, ki priteka v Evropo, pomeni prerazporeditev povpraševanja na druge vire. Cene plina v Evropi medtem rastejo, danes zjutraj je cena na nizozemskem vozlišču TTF cena poskočila za 28 odstotkov. Oktobrske terminske pogodbe za megavatno uro zemeljskega plina so dosegle 275,2 evra.

Slovenski prenosni sistemi plina obratujejo stabilno

Plinovod je ruski energetski velikan Gazprom zaprl 31. avgusta. Gazprom je sprva napovedal, da bo zapora trajala tri dni, v tem času naj bi na plinovodu izvedli rutinska vzdrževalna dela, nato pa je 2. septembra sporočil, da so med deli odkrili okvaro v turbini, zato bo dobava plina ostala ustavljena. V Kremlju so odgovornost za prekinjeno dobavo Nemčiji pripisali sankcijam Zahoda proti Rusiji, ki da preprečujejo popravila na infrastrukturi.

V sistemskem operaterju plinskega omrežja, podjetju Plinovodi, pravijo, da prekinitev delovanja Severnega toka 1 ne vpliva na oskrbo slovenskih odjemalcev. Pri tem sicer ni znano, ali se količine zagotavljajo tudi iz skladišč, ki jih imajo naši trgovci predvsem v Avstriji, nekaj pa tudi na Hrvaškem in po nekaterih informacijah v Italiji, poroča N1.

Slovenija dobi plina preko vzhodne poti: iz Rusije prek Ukrajine in Avstrije, kjer imajo naši trgovci tudi najeta skladišča. Avstrijski regulator E-control v današnjem poročilu piše, da je oskrba nemotena, da pa plinski trgovci del količin za oskrbo končnih kupcev zagotavljajo iz skladišč, še navaja N1. Ob tem zagotavljajo, da slovenski in tudi ostali evropski prenosni sistemi plina obratujejo stabilno. Pretoki plina ustrezajo dnevno nominiranim količinam.

“Putinu ne bo uspelo, Evropa bo prevladala”

Ruski predsednik Vladimir Putin energijo uporablja kot orožje, je medtem danes na Twitterju zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in dodala, da mu ne bo uspelo. Napovedala je tudi ukrepe za pomoč gospodinjstvom in podjetjem pri soočanju z visokimi cenami energije.

Putin z zmanjševanjem dobav in manipuliranjem z našimi energetskimi trgi energijo uporablja kot orožje. Ne bo mu uspelo. Evropa bo prevladala.

Dodala je, da komisija pripravlja ukrepe, ki bodo pomagali ranljivim gospodinjstvom in podjetjem pri spopadanju z visokimi cenami energije. Predlogi bodo vključevali zmanjšanje porabe elektrike in cenovno kapico na ruski plin, ki priteče po plinovodih. Poleg tega bo predlagala, da se z dohodki iz energetskega sektorja pomaga ranljivim potrošnikom in podjetjem ter da se podpre proizvajalce elektrike, ki se soočajo s težavami pri zagotavljanju likvidnosti zaradi hitrega spreminjanja cen.