Bliža se Evropski teden mobilnosti, ki bo letos poudarjal, da je kakovost bivanja v skupnosti odvisna od dobre dostopnosti do dobrin in storitev tudi z alternativami osebnemu motornemu prevozu. Slovenci po podatkih statistikov večino poti opravijo z avtomobilom, javnega prevoza pa povečini ne uporabljajo zaradi zamudnosti in ker ga nimajo.

Kolo ali hoja prav tako veliko bolj popularna od javnega prevoza

Lani so prebivalci Slovenije z avtomobili opravili večino poti (67 odstotkov), s kolesom ali peš 26 odstotkov, le tri odstotke poti pa z javnim prevozom, so pred letošnjim Evropskim tednom mobilnosti sporočili s statističnega urada.

Prebivalci, ki so se na delo peljali z avtomobilom, bodisi kot vozniki bodisi kot sopotniki, največkrat niso uporabili javnega prevoza, ker javnega prevoza v času njihovega odhoda na delo oz. z dela ni (36 odstotkov), ali pa, ker bi za pot do službe porabili preveč časa (33 odstotkov). Le en odstotek teh prebivalcev se za uporabo javnega prevoza ni odločil zaradi strahu pred okužbo. Skoraj nikogar pa od uporabe ni odvrnila (previsoka) cena vozovnice.

Prebivalci, ki so se na delo peljali z avtomobilom, bodisi kot vozniki bodisi kot sopotniki, največkrat niso uporabili javnega prevoza, ker javnega prevoza v času njihovega odhoda na delo oz. z dela ni (36 odstotkov), ali pa, ker bi za pot do službe porabili preveč časa (33 odstotkov).

Na 75 odstotkov poti na delo ali z dela so se prebivalci peljali z avtomobili. Te so najpogosteje (89 odstotkov) puščali na brezplačnih parkiriščih, večinoma tistih, ki jih zagotavljajo podjetja oz. delovne organizacije, v katerih so zaposleni, ali pa na javnih površinah.

Vsaj sto metrov na dan tri četrtine Slovencev

Kot so še zapisali na statističnem uradu, je bilo lani 76 odstotkov prebivalcev, starih od 15 do 84 let, dnevno mobilnih – na povprečen dan so opravili kakršnokoli pot v dolžini od 100 metrov do 300 kilometrov. Leta 2017 je bilo takih 84 odstotkov prebivalcev. Na delovni dan je vsaj eno pot opravilo 79 odstotkov prebivalcev, na nedelovni pa 69 odstotkov. Mobilnih je bilo 78 odstotkov moških in 74 odstotkov žensk.

Četrtina prebivalcev Slovenije, starih od 15 do 84 let, nobene poti ni opravila, ker niso imeli razloga, da bi se kamorkoli odpravili (45 odstotkov). Drugi najpogostejši razlog je bila bolezen – ali anketirančeva ali pa je bil bolan družinski član (21 odstotkov), so zapisali na statističnem uradu.

Letošnji Evropski teden mobilnosti bo potekal od 16. do 22. septembrom in se bo tradicionalno sklenil z dnevom brez avtomobila.

STA