Danes so več o stanju koronavirusa v Mariboru in vsej Sloveniji povedali na Tiskovni konferenci Vlade RS državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek, epidemiolog Zoran Simonovič ter predstojnica oddelka za nalezljive bolezni in vročinska stanja UKC Maribor Nina Gorišek. Po zaključku novinarske konference so sporočili, da se je število obolelih zvišalo. Potrdili so okužbo tudi pri partnerki zaposleni v UKC Maribor. Tako je ob 15. uri število primerov naraslo na sedem.

Potrjen sedmi primer, več v posnetku spodaj:

Ob 14. uri šest potrjenih primerov v Sloveniji

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je dejala: »Do 14. ure, je bilo testiranih 489 oseb in ostajamo na številki šest potrjenih primerih. Situacija je takšna, da je potrebno sprejeti nekatere ukrepe in vse kar je bilo potrebno, smo sprejeli. Dogovorjeno je bilo, da se vsem bolnišnicam in varstvenim ustanovam prepove obiske.« Kljub prvotni prepovedi veliko ljudi ni upoštevalo omejitev obiskov, kar zagotovo kaže na neodgovorno dejanje.

Testiranih nekaj zdravstvenih delavcev, rezultate še čakajo

Epidemiolog Zoran Simonovič je ob povedal: »Šesti primer, ki smo ga zaznali v mariborski regiji se je okužil na potovanju v tujini. Od petka do ponedeljka je potoval po severni Italiji, naslednja dva deva ni imel bolezenskih težav. Te so se pojavile v sredo v popoldanskem času, od takrat več ni obiskoval mest kjer se nahaja večje število ljudi, prav tako ni bil v službi.«

O potrjenem primeru so bili obveščeni ob 22. uri, takoj so poiskali osebe, ki so bile v kontaktu z njim in vse osebe so dobile navodila kako ravnati naprej. »Pacient je ravnal ustrezno, po telefonu je obvestil izbranega zdravnika, sledil je dogovor o odvzemu brisa. Okoli 17. ure je bil vzorec vzet in do prejetega rezultata je bil v domači oskrbi.« 

»Točnih številk, koliko oseb je bilo testirani, še ne moremo povedati, nihče ni v izolaciji, nihče ni v karanteni,« so odgovorili na vprašanje koliko testiranj je bilo opravljenih v UKC Maribor. Testiranih je bilo nekaj zdravstvenih delavcev in noben pacient: »Bistveno je testiranje v prihodnjih dneh.«

Predstojnica oddelka za nalezljive bolezni in vročinska stanja UKC Maribor Nina Gorišek : »Pacient je v dobrem stanju, obolel je za blažjo klinično sliko. Zaradi njegove zaposlitve smo izvedli vse ustrezne ukrepe in omogočili pogoje za varno delo. Izpostavljen ni bil noben bolnik v UKC Maribor.«

Dobro je poskrbljeno za vsa nujna stanja v UKC Maribor. Temeljito bodo očistili področje kjer se je oboleli nahajal. Zavrnili so očitke, da naj bi zmanjkalo mask in razkužil. Vsega naj bi bilo dovolj.

O epidemiji še ni mogoče govoriti

»Epidemijo razglasi ministrstvo. Potrebno je večje kopičenje primerov in širjenje primerov znotraj populacije. Zaenkrat imamo v Sloveniji šest primerih, govorimo lahko o skupkih, ki so bili istemu viru okužbe, širjenja pa zaenkrat še nismo zaznali, zato o epidemiji še ne moremo govoriti,« pojasni Simonovič in doda: »Imamo izdelane protokole katere osebe štejemo kot rizične, za katere so potrebni ostrejši pogoji in kateri so tisti v majhnem tveganju, da bi lahko pri njih šlo do okužbe. Oseba, ki je okužena in ne kaže nobenih znakov ima zelo malo možnosti, da bi okužbo lahko prenašala. Viruse izločamo ob kašljanju, kihanju.«

»Spremljamo informacije o mutaciji virusa. Klinični pomen še ni znan,« je na vprašanje kako komentirajo informacije o mutaciji novega koronavirusa dejal Zoran Simonovič.

Kmalu info točka

Simona Repar Bornšek  je dejala, da priprvaljajo info točko na kateri bo več klicnih številk in kje bodo državljani lahko klicali tudi na vlado: »Zdravstvene ustanove so prosile za dodatne linije. Navadno gre za navadna vprašanja, poudarjam, da bolni bolniki kličejo svojega osebnega zdravnika, ki bo najbolje presodil ali bo odredil reševalno vozilo ali ne.«

Slovensko zunanje ministrstvo je zaradi epidemije novega koronavirusa danes odsvetovalo vsa potovanja v severno Italijo in nenujna potovanja v preostale dele države.

V UKC Maribor dela tudi žena obolelega

Prvi primer okužbe z novim koronavirusom v Mariboru so kot smo že poročali v četrtek popoldne zabeležili pri 32-letniku, ki je zaposlen v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor. Moški naj bi prišel na mariborsko vstopno točko kmalu zatem, ko so jo odprli. Za razliko od prvega primera okuženega z novim koronavirusom v Sloveniji naj bi okuženi v Mariboru spoštoval predvideni protokol in je poklical osebnega zdravnika, ki ga je napotil na vstopno točko. Tam so mu vzeli bris, nato pa so ga sprejeli v bolnišnici, kjer je zdaj v izolaciji. Okužil naj bi se na smučanju v Italiji. Potrdili so tudi informacijo, da je njegova žena zaposlena v UKC Maribor.

Vstopna točka za obravnavo in odvzem brisov pri bolnikih s sumom na okužbo s koronavirusom na območju Mestne občine Maribor, sosednjih občin in občin z območja Lenarta, Slovenske Bistrice, Ptuja in Ormoža je začela delovati v četrtek ob 17.30. Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor jo je postavil na območju med Mercator centrom Tabor in sedežem tamkajšnje gasilske brigade. Jemanje brisov so v mariborskem zdravstvenem domu sicer izvajali že prej, a na terenu pri pacientu.

Iz UKC Maribor vse občane, ki pri sebi opazijo znake bolezni (povišano temperaturo, kašelj in oteženo dihanje) pozivajo naj obvezno po telefonu pokličejo svojega osebnega zdravnika, kjer bodo prejeli vsa potrebna nadaljnja navodila in naj ne prihajajo v zdravstvene ustanove.

V primeru nedosegljivosti osebnega zdravnika, prosijo, da pokličite telefonsko številko 02 /22 86 200. V času nedelovanja ambulante družinske medicine lahko pacienti pokličejo ambulanto za splošno nujno medicinsko pomoč na tel. št. 02/333 18 09.