Na problematiko kajenja in njegovega vpliva na rakava obolenja so se letos osredotočili tudi ob današnjem mednarodnem dnevu ozaveščanja o HPV. Visokorizični virusi HPV namreč povzročajo raka na materničnem vratu, pri kadilkah pa je verjetnost, da zbolijo z rakom materničnega vratu, dvakrat večja kot pri nekadilkah, opozarjajo strokovnjaki.

Ta teden obeležujemo teden boja proti raku, danes pa še mednarodni dan osveščanja o HPV. Svetovni teden boja proti raku letos poteka pod geslom Brez kajenja bo več življenja, kar bi lahko prenesli tudi na vpliv kajenja na rak na materničnem vratu.

Sum na vzročno povezavo med kajenjem in rakom

Kot so sporočili z onkološkega inštituta, je ameriški zdravnik in raziskovalec Warren Winkelstein že leta 1977 posumil na vzročno povezavo med kajenjem in rakom na materničnem vratu. Pozneje so to povezavo dokazali in ugotovili, da imajo kadilke dvakrat večjo verjetnost, da zbolijo za rakom materničnega vratu kot nekadilke.

Tveganje za raka materničnega vratu se povečuje s številom pokajenih cigaret. Večje tveganje za raka materničnega vratu imajo tudi pasivne kadilke, ki torej vdihavajo cigaretni dim iz okolice.

Cigaretni dim je znan nevarnostni dejavnik, ki vpliva na okužbe s HPV in na ta način povečuje tveganje za raka materničnega vratu. Mehanizem, kako vpliva na HPV in rak materničnega vratu, še ni popolnoma raziskan, strokovnjaki pa domnevajo, da imajo kadilke večjo verjetnost, da se s HPV okužijo in/ali manjšo verjetnost, da okužba s HPV spontano izzveni. Najverjetneje pa je vzrok oslabljeno delovanje imunskega sistema pri kadilkah in s kajenjem povezane spremembe v celicah sluznice materničnega vratu.

Nikotin ena izmed najbolj zasvajajočih snovi

Tako na inštitutu ženskam polagajo na srce, naj ne začnejo kaditi, saj je opuščanje kajenja težko, nikotin je namreč ena izmed najbolj zasvajajočih snovi. Tiste, ki pa kadijo, naj opustijo kajenje. »Poiščite pomoč na brezplačni telefonski številki 080 27 77 ali na skupinskem ali individualnem svetovanju v vašem Zdravstvenem domu – brez napotnice osebnega zdravnika,« svetujejo.

Priporočajo tudi, naj se ne izpostavljajo cigaretnemu dimu v okolici ter naj se odločijo za cepljenje proti HPV, s katerim zmanjšate verjetnost za raka in predrakave spremembe materničnega vratu visoke stopnje do 90 odstotkov. Redno naj se udeležujejo presejalnih pregledov ZORA pri svojem osebnem ginekologu, opozarjajo tudi, da dosledna uporaba kondoma lahko zmanjša prenos okužbe do 70 odstotkov.