Okužbe se zlahka prenašajo s telesnim stikom, kašljanjem, kihanjem, govorjenjem ali preko površin.

Kot smo že poročali so okužbe z virusu v porastu. Pri dojenčkih so pogoste predvsem okužbe dihal, predvsem respiratorni sincicijski virus. Okužbe se zlahka prenašajo s telesnim stikom, kašljanjem, kihanjem, govorjenjem ali preko površin.

Poskrbimo, da bo naš dojenček ostal zdrav

Na NIJZ so objavili nekaj nasvetov, kako lahko poskrbimo, da bo naš dojenček ostal zdrav. Svetujejo, da si umijemo roke preden se dotikamo dojenčka in ga ne poljubljamo, če smo prehlajeni. Poskrbimo, da bolani ljudje niso v bližini, ne hodimo na mesta kjer je veliko ljudi. Poleg tega pa dodajo: “Poskrbimo, da je dojenček redno cepljen po priporočilih pediatra, družinski člani dojenčka se cepimo proti gripi. Pazimo, da dojenček ni izpostavljen cigaretnemu dimu in če je mogoče, naj mama dojenčka doji.”

Kako prepoznamo okužbo?

Najprej se navadno pojavi povišana telesna temperatura ter izcedek iz nosu. Preostali znaki: vztrajanje vročine in kašlja, težko in hitro dihanje, piskanje pri dihanju, pomodrelost in daljši premori med dihanjem.

Ob tem so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje poskrbeli za videoposnetka, kjer nas seznanijo z nasveti in ukrepi. Pogledate si jih lahko spodaj.