Leto 2020 si bomo vsekakor zapomnili po aktualnemu virusu covid-19, ki že nekaj tednov ostaja osrednja tema medijskih hiš po Sloveniji. V poplavi informacij se številni morda sprašujete, kje dobiti najnovejše, aktualne in verodostojne informacije povezane s pandemijo. Bi radi ločili kredibilne informacije od dezinformacij? Vas zanimajo zadnja strokovna dognanja, vladni ukrepi ali mnenja različnih svetovnih organizacij? Bi bili radi bolje podkovani pri naslednjem pogovoru s prijatelji? Če je vaš odgovor da, smo za vas pripravili nabor virov, kjer lahko ob jutranji skodelici kave, to napolnite tudi z ravno pravo količino znanja.

Slovenija – strokovne informacije

Za vse, ki želijo slediti aktualnim znanstvenim dognanjem, so v Sloveniji na voljo številne informacije podane s strani strokovnih inštitucij, organizacij in združenj. Zaslediti je mogoče objave, prispevke, intervjuje in mnenja slovenskih zdravnikov, znanstvenikov in strokovnjakov, ki predstavljajo kredibilen vir podatkov.

Na uporabniku prijazen način so ažurne informacije o številu okuženih in zadnje smernice dnevno objavljene na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje NIJZ . V Sloveniji širjenje okužb in število obolelih dnevno spremlja in posodablja aplikacija Sledilnik.

Strokovne informacije glede preskrbe zdravil, cepiv v razvoju, regulatorne obravnave, zaščitne opreme in priporočila lahko najdete na strani Javne agencije Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke.

Verodostojne podatke delijo tudi naše izobraževalne ustanove in inštituti:

  • Medicinska fakulteta v Ljubljani – njihova dognanja in razlage lahko najdete na https://www.mf.uni-lj.si/
  • Fakulteta za farmacijo – na spletni strani fakultete pripravljajo povzetke zadnjih raziskav o aktualnih kandidatih zdravil v boju proti covid-19 za laično in strokovno javnost http://www.ffa.uni-lj.si/obvestila-in-informacije/covid-19-aktualne-informacije. Aktivni so tudi člani društva študentov farmacije, ki se želijo s projektom InterAKCIJA približati širši javnosti in deliti zadnje izsledke in ugotovitve na uporabniku prijazen način. Sledite jim lahko na različnih socialnih omrežjih https://www.instagram.com/interakcija_coronaedition/.
  • Kemijski inštitut – inštitut redno objavlja zadnje znanstvene izsledke, pripravili pa so tudi nekaj povezav, kjer lahko najdete zadnje podatke o najnovejših raziskavah povezanih s virusom Covid-19 https://www.ki.si/.

 

Relevantne informacije zagotavljajo tudi zdravstvene ustanove na vseh ravneh delovanja, med katere prištevamo zdravstvene domove, splošne bolnišnice in klinične centre. Pozabiti pa ne smemo na vse delavce klicnih centrov, ki vsak dan med 9. in 20. uro na brezplačni telefonski številki 080 1404 pridno dvigujejo telefonske slušalke in iz prve bojne črte odgovarjajo na vprašanja o korona virusu in vseh bolj ali majn podobnih bolezenskih stanjih.

Slovenska vlada

Za aktualne ukrepe, sprejete zakone, aktualne obrazce, napotke, navodila, priporočila, pojasnila in stališča slovenske vlade in vladnih organizacij obiščite spletni portal GOV. Pod zavihkom DRŽAVE so zbrane aktualne informacije, ukrepi ter povezave do spletnih portalov posameznih držav. Če ste bolj vizualen tip, se pridružite kateri izmed informacijskih oddaj ali vsakodnevni tiskovni konferenci vlade na RTV SLO, kjer dnevno obveščajo o sprejetih ukrepih, stanju, manjka pa ne niti bolj ali majn motivacijskih govorov vladnih govorcev. Na lokalni ravni redno ozaveščajo ljudi tudi občine. Z iskanjem ažurnim informacij v posamezni občini si lahko pomagate s spletnim portalom MojaObčina.si.

Evropska unija

Stališča Evrope so zastopana na spletni strani Evropske komisije, uporabne podatke pa lahko najdete tudi na strani Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni. Odziv in stališča EU pa lahko v slovenskem jeziku najdete na Facebook strani Evropske komisije v Sloveniji.

Svet

Če želite vpogled v dogajanje po svetu, lahko skočite na spletno stran svetovne zdravstvene organizacije ali WHO, ki dnevno posodablja število primerov in smrti po svetu. Sprotno beleženje primerov lahko najdete tudi na https://www.worldometers.info/coronavirus/, https://ourworldindata.org/coronavirus#cases-of-covid-19 in https://www.coronalive.info/.

Dodatne strokovne informacije in regulatorne zahteve povezane s covid-19 pandemijo so na voljo tudi na straneh agencij za hrano in zdravila:

Strokovni članki

Če bi radi poglobili znanje o sami bolezni, mehanizmih delovanja, razvoju in preizkušanju potencialnih zdravil in cepiv, pobrskajte za strokovnimi članki, ki jih objavljajo številne svetovno znane revije. Pobrskajte po revijah in spletnih portalih:

ter številnih drugih.

Zdravstvena in psihosocialna pomoč

Sumite, da ste okuženi? S klicem osebnega ali dežurnega zdravnika, lahko sum na okužbo potrdite ali ovržete in dobite vse potrebne nadaljnje informacije.

Če se ne morete otresti občutka ujetosti, nemoči ali vas panika ne spusti iz svojega prijema, zavrtite številko 041 443 443 za psihološko podporo ob epidemiji covid-19. Brezplačno psihosocialno pomoč, uporabne nasvete in svetovanje nudijo tudi študentje psihologije v okviru projekta Psihodezinfekcija. Na pomoč se lahko enostavno naročite preko spletnega obrazca. Dodatno osnovno oskrbo in psihosocialno pomoč zagotavljata tudi Rdeči križ Slovenije in Karitas.

Vas še vedno skrbi? Pravijo, da nas je strah tistega, česar ne poznamo. Skočite na katero izmed zgoraj omenjenih strani ter se oborožite z ažurnimi in verodostojnimi podatki. Na koncu pa vendarle ne pozabite kdaj pa kdaj v miru uživati ob skodelici kave – brez medijev in korone.

Pripravila: Tina Draškovič, študentka magistrskega programa Laboratorijska biomedicina na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani

 

Tabela uporabnih povezav o virusu covid-19

KJE KAJKDOPOVEZAVA
SLOVENIJASTROKOVNE INFORMACIJENIJZhttps://www.nijz.si/
SLOVENIJAVLADASLOVENSKA VLADAhttps://www.gov.si/teme/koronavirus/
SLOVENIJAŠTETJE PRIMEROVSLEDILNIKhttps://covid-19.sledilnik.org/#/stats
SLOVENIJASTROKOVNE INFORMACIJEMEDCINSKA FAKULTETA V LJUBLJANI, FAKULTETA ZA FARMACIJO, KEMIJSKI INŠTITUThttps://www.mf.uni-lj.si/

 

http://www.ffa.uni-lj.si/obvestila-in-informacije/covid-19-aktualne-informacije.

 

https://www.ki.si/

SLOVENIJAPSIHOSOCIALNA POMOČPSIHODEZINFEKCIJA,

RDEČI KRIŽ,

KARITAS

https://www.facebook.com/psiho.dezinfekcija/

 

https://www.rks.si/sl/Novice/Dodatna-nujna-oskrba-in-psihosocialna-pomoc/

 

https://www.karitas.si/

EVROPAEVROPSKA UNIJAEVROPSKA KOMISIJA,

EVROPSKI CETER ZA PREPREČEVANJE IN OBVLADOVANJE BOLEZNI

https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response_en

 

https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus/facts

SVETSTROKOVNE INFORMACIJESVETOVNA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA (WHO)https://covid19.who.int/
SVETŠTETJE PRIMEROVWORLDOMETERS,

OURWORLDINDATA,

CORONA LIVE INFO

https://www.worldometers.info/coronavirus/

 

https://ourworldindata.org/coronavirus#cases-of-covid-19

 

https://www.coronalive.info/

SVETSTROKOVNE IN REGULATIVNE INFORMACIJEEMA

FDA

CFDA(NMPA)

https://www.ema.europa.eu/en

 

https://www.fda.gov/emergency-preparedness-and-response/counterterrorism-and-emerging-threats/coronavirus-disease-2019-covid-19

 

http://english.nmpa.gov.cn/

SVETSTROKOVNA LITERATURAREVIJE IN SPLETNI PORTALIhttps://www.nejm.org/coronavirus?query=main_nav_lg

 

ttps://jamanetwork.com/journals/jama

 

https://www.thelancet.com/coronavirus

 

https://www.sciencedirect.com/