Kot je zapisano na spletni strani Čebelarske zveze Slovenije (ČZS), se slovenski čebelarji zelo dobro zavedajo pomembnosti ohranjanja čistega in zdravega okolja, saj že vsaka najmanjša sprememba v njem lahko zelo hitro vpliva na naravo, kar med prvimi občutijo naše čebele in ostali opraševalci. Zaradi tega so se v ČZS odločili, da naredijo odločnejši korak in prevzamejo pobudo za zmanjševanje negativnega vpliva na okolje zaradi toplogrednih plinov, za katere smo vsi odgovorni.

“Glede na klimatske spremembe, intenzivno kmetijstvo in dejstvo, da čebelam in ostalim opraševalcem v naravi primanjkuje hrane, smo se odločili, da gremo v akcijo in posadimo medovite rastline za čebele in druge opraševalce, torej čmrlje, divje čebele, metulje,” je za nas pojasnil Boštjan Noč, predsednik ČZS.

Posadili bodo 200.000 medovitih rastlin

Kot je za nas pojasnil predsednik zveze, ne gre samo za zasaditev medovitih dreves, ampak tudi za razna zelišča, sivko, maline, borovnice, jagode: “Vse to je čebelam prijazno. Cilj je, da vsak posadi nekaj na svojem domačem vrtu, kar je za čebele in opraševalce prijazno in da ni samo lepo za pogledati, ampak konec koncev tudi koristno”.

Slovenski čebelarji so si zadali cilj, da bodo v 10 letih posadili 2 milijona medovitih dreves. S podporo več kot 150 partnerjev od občin, vladnih organizacij, društev in raznih podjetij načrtujejo letos posaditi 200.000 medovitih rastlin: “Prepričan sem, da bomo skupaj posadili 200.000 medovitih rastlin, naj bodo to drevesa, lipe, javori, sončnice, ajda, travne mešanice, da bodo naši travniki cvetoči. Tega bo ogromno. Vesel sem tudi, da se bo projektu priključilo več kot 25 držav po celem svetu. Številne države bodo posnemale našo akcijo in vsi skupaj delamo za čebele in naš planet.”

Kot je zapisano na spletni strani zveze potrebujejo za izvedbo projekta tudi avtohtone sadike medovitih dreves, torej lipo, javor, kostanj, jabolka, hruške, češnje …, zato so zelo veseli, da bodo brezplačne sadike zagotovili tako Zavod za gozdove Slovenije kot številni donatorji in sponzorji. Med njimi tudi trgovsko podjetje Bauhaus, ki bo vsakemu Slovenskemu čebelarju zagotovilo eno brezplačno medovito drevo.

Ne gre le za enodnevno akcijo

Kot je za nas pojasnil predsednik zveze, ljudje tako ali tako sadijo razne okrasne rastline, je pa bolje da so posajene rastline medovite: “Želimo spremeniti ta donos, da naj ne bo lepo, ampak tudi koristno za čebele čmrlje, metulje, divje čebele.”

Pomembno je spremeniti fiziologijo, da ni le lepo, ampak tudi koristno za opraševalce.

Čebelarji so preko čebelarske zveze brezplačno razdelili več kot 40.000 rastlin. Kot je poudaril predsednik, so veliko medovitih rastlin posadili tudi v dneh pred dejanskim Dnevom sajenja medovitih rastlin. Predsednik verjame, da se bo pretežen del rastlin sadil v soboto in tudi kasneje: “Ne gre le za enodnevno akcijo. Cilj je, da se skozi celo leto sadi medovite rastline. Vsako leto pa želimo zadnjo soboto v marcu posebej izpostaviti to zadevo.”