Slovenija

Premalo spanja lahko ima škodljive posledice za zdravje

Uredništvo , 05.07.23 ob 03:30

Okoljski dejavniki, življenjski slog in bolezni so lahko vzrok za neredne vzorce spanja.

Premalo spanja lahko ima škodljive posledice za zdravje

Novejši znanstveni dokazi potrjujejo splošno prepričanje, da je spanje človekova osnovna potreba. Poleg zdravega prehranjevanja in redne telesne dejavnosti je spanje ključnega pomena za telesno zdravje in učinkovito delovanje imunskega sistema, opozarja NIJZ.

Spanje je podporni steber pri krepitvi zdravja in dobrega počutja, pomaga pri uravnavanju čustev in premagovanju stresa, zato dobrodejno vpliva tudi na duševno zdravje.

Hiter življenjski slog slabo vpliva na dolžino in kakovost spanja. Redna izpostavljenost umetni svetlobi, dejavnosti, kot sta internet in televizija, ter socialni in ekonomski pritisk, skrajšujejo čas, namenjen spanju. Ne le okoljski dejavniki, tudi življenjski slog in bolezni so lahko vzrok za neredne vzorce spanja.

Slab spanec ima škodljive učinke na zdravje

Za urejeno spanje pa je potrebna več kot le zadostna dolžina. Pomembni so tudi kakovost, primerna časovna umeščenost in reden urnik spanja, še opozarja NIJZ. V priporočilih za zdravo spanje med drugim svetujejo redno telesno aktivnost, uporabo primernega ležišča, vzglavnika in posteljnine, spanje in vstajanje ob vedno isti uri in izogibanje kofeinu, alkoholu in kajenju.

Pomanjkanje urejenega spanja je povezano s povečano umrljivostjo in obolevnostjo, stiskami in psihičnimi motnjami, zlorabo psihoaktivnih sredstev, škodljivimi učinki na zdravje in zmanjšanje splošnega dobrega počutja, zmogljivosti in produktivnosti. Prav tako prispeva k povečanju stroškov zdravstvenega varstva, neposrednih gospodarskih stroškov, števila nezgod pri delu in prometnih nesreč.

STA