Če bodo izrekli podporo kandidatu za predsednika vlade, se bo Pahor s kandidatom predvidoma uradno sestal v sredo, v nasprotnem primeru pa bo DZ obvestil o tem, da kandidata ne bo predlagal.

V uradu predsednika republike so spomnili, da je Pahor po prvem krogu posvetovanj z vodji poslanskih skupin ocenil, da je za njegovo odločitev o tem, ali državnemu zboru predlaga kandidata za predsednika vlade ali ne, potreben še drugi krog pogovorov z vodji tistih poslanskih skupin, ki glede tega predsedniku v prvem krogu še niso podale dokončnega stališča.

Pogovorov se bodo v torek udeležili vodje poslanskih skupin SDS, SMC, NSi in DeSUS, ki se tudi pogovarjajo o oblikovanju nove vladne koalicije pod vodstvom prvaka SDS Janeza Janše.

Če se bo predsednik republike odločil DZ predlagati kandidata za predsednika vlade, se želi prepričati, da ima kandidat zadostno podporo poslank in poslancev. Njegovo dokončno odločitev je pričakovati v sredo, v skladu z ustavnimi roki pa mora odločitev sporočiti najpozneje do vključno petka.

SAB predlaga projektno vlado

Neuradno so pogovori potencialnih koalicijskih partnerjev tik pred koncem. Sestali naj bi se tudi danes, stranke pa bodo v prihodnjih dneh predvidoma odločale o vstopu v koalicijo. Organi SMC in DeSUS bodo predvidoma zasedali v torek popoldne.

Torkovih pogovorov pri Pahorju pa se ne bo udeležila vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper. Kot so argumentirali, so se opravičili zato, ker predsedniku republike končnega odgovora o možnosti oblikovanja projektne vlade, zaradi česar so bili vabljeni, še ne morejo dati.

V pisni izjavi so spomnili, da so se na njihov predlog za projektno vlado odzvale stranke SD, SMC, NSi in DeSUS, s katerimi so že opravili prvi krog pogovorov. Drugi krog predvidoma sledi v prihodnjih dneh, saj po njihovih navedbah nihče od sodelujočih možnosti oblikovanja takšne koalicije ni zavrgel.

Namen projektne vlade bi bil sprejem volilnega zakona, s katerim bi volivcem omogočili večji vpliv na izbiro poslancev in za katerega obstaja skoraj zahtevana ustavna večina. V vmesnem času bi uredili še nekaj najbolj perečih izzivov, kot so skrajšanje čakalnih vrst v zdravstvu, dolgotrajna oskrba in lažji pogoji za nakup prvega stanovanja za mlade. Zakoni za izpostavljena področja so večinoma že pripravljeni, so pojasnili v SAB.

Do pogovorov o oblikovanju nove vladne koalicije je prišlo po odstopu Marjana Šarca s premierskega položaja.