Prvak LMŠ Marjan Šarec je roko SMC ponudil zaradi podobnih nazorov in dobrega dela Zdravka Počivalška kot ministra. Je pa dodal, da ne bo točil solz, če bo SMC bolj dišala desna vlada. “Če mi je usojena opozicija, bom pač sedel v poslanski klopi, kjer bom vse vedel in znal, drugim solil pamet in za nič ne bom odgovoren,” je dejal za Mladino.

Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Šarec je v pogovoru za tednik Mladina ponovil prepričanje, da do padca vlade ni prišlo zaradi LMŠ, pač pa zaradi premočnih razhajanj med koalicijskimi partnerji. Znova se je obregnil predvsem ob ravnanje SAB v primeru menjav ministrov za kohezijo in v primeru dopolnil k proračunskim dokumentom.

“Če meni danes očitajo, da sem odstopil zaradi ministra Bertonclja, pa bom povedal, da je minister Purič odstopil zaradi Alenke Bratušek,” je dejal.

Ob tem je spomnil na konflikt ob imenovanju Janeza Lenarčiča za evropskega komisarja. Kot je dejal, mu je Bratuškova pred tem rekla, da se bosta njihova ministra pri glasovanju vzdržala, nazadnje pa sta Lenarčiča podprla. “In ker sta me tedaj oba ministra iz kvote SAB podprla, sem jima zelo hvaležen, hkrati pa se zavedam, da je to lahko povzročilo nov konflikt v stranki,” je poudaril. Je pa prepričan, da je kljub temu ravnal prav.

Šarec izjemno spoštuje Levico in njenega koordinatorja Luko Mesca. “Ampak tudi Levica ni mogla razumeti, da nas je v vladi pet in da ne živimo portugalskega scenarija, kjer je ena stranka v vladi in sodeluje z drugo zunaj nje,” je povedal. Da dela v koaliciji ni mogoče nadaljevati, je med drugim ocenil v primeru, ko je Levica usklajeno s SDS glasovala proti imenovanju kohezijske ministrice Angelike Mlinar in ob še nekaterih podobnih glasovanjih.

Zavrnil namige o razpadu stranke

Ponovno je zavrnil namige, da bi odšel zato, ker bi mu od znotraj razpadla stranka. Za finančnega in zdravstvenega ministra Andreja Bertonclja in Aleša Šabedra je poudaril, da niti nista člana stranke. “Njiju sem povabil kot tehnokrata,” je pojasnil in zatrdil, da z njima ni imel nikakršnega spora. Odstopi so po oceni Šarca zgolj priročen izgovor za to, da bi za padec vlade okrivili stranko LMŠ. “To ne drži,” je zatrdil.

Šarec je odhaja s položaja predsednika vlade v času, ko ima Slovenija rekordno visok proračun. “Gospod Bertoncelj je na enem od koalicijskih usklajevanj povedal: Jastoge smo dali na mizo, pojedli jih pa bodo drugi, gospe in gospodje, če ne bomo pametni,” je dejal in dodal, sta oba z Bertoncljem opozarjala: Strnimo vrste, delajmo skupaj. Opozoril je, da se ne moreta dve stranki prepirati, katera je naredila več za upokojence. “To, da ima upokojenec šest evrov v denarnici, ni dosežek, dosežek bi bila ustanovitev demografskega sklada in zakona o dolgotrajni oskrbi in zakona o DUTB, zato da bi ta lahko gradila stanovanja in da bi dobili postelje za starejše,” je menil.

Poudaril je, da je velika razlika med prejšnjo vlado, ki je imela le tri partnerje, in manjšinsko koalicijo s petimi strankami. Po njegovi oceni ni nujno, da bo po naslednjih volitvah ostalo razmerje podobno kot sedaj. “Prepričan sem, da so ljudje vendarle že ocenili, kdo se je dejansko trudil,” je pojasnil.

Ni pa Šarec naklonjen sodelovanju s SDS, zlasti ker ta stranka po njegovih besedah “podpira sovražni govor” in ker je bil v njej naklonjenih medijih “v zadnjem letu deležen diskreditacij na gnusni, osebni ravni”. Poleg tega predsednik stranke Janez Janša po njegovih besedah ne zna pojasniti izvora svojega premoženja. “Oprostite, s tako stranko težko sodelujem,” je še povedal.