Predsednik sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, Peter Pišek, je zaradi rekordnih cen goriva slovenske prevoznike pozval k podražitvi prevozov za vsaj deset odstotkov, v nasprotnem primeru se bodo transportna podjetja znašla v likvidnostnih težavah. Kot je povedal za STA, bo to za sabo potegnilo tudi nove podražitve blaga.

Šlo naj bi za politične špekulacije, sogovornikov pa ni

Pišek iz OZS je izpostavil veliko negotovost podjetij, ki se ukvarjajo s prevozi, pri čemer gre po njegovih besedah za politično krizo in špekulacije, nikakor pa ne za energetsko krizo, saj se svetovne naftne zaloge in zaloge plina niso nič zmanjšale. Avtoprevozniki, ki imajo veliko težav že zaradi problematike delovnih dovoljenj in iskanja kadrov, so se zdaj znašli v še večjih težavah. Hkrati v Sloveniji ta trenutek nimajo sogovornika, saj je ena vlada v odhajanju, druga pa se še ni oblikovala. “Spet bomo morali na novo vzpostaviti dialog z novimi ljudmi in upam, da bo do tega prišlo čim prej,” je dejal Pišek, ki se je danes na različne teme slišal tudi z odhajajočim ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem, s katerim so po njegovih besedah doslej sodelovali zelo dobro.

“Spet bomo morali na novo vzpostaviti dialog z novimi ljudmi in upam, da bo do tega prišlo čim prej,” je dejal Pišek, ki se je danes na različne teme slišal tudi z odhajajočim ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem, s katerim so po njegovih besedah doslej sodelovali zelo dobro.

Regulacija cen je nujna in trenutno edina možna rešitev

Regulacija cen naftnih derivatov je po Piškovem mnenju na kratek rok edina in nujna rešitev, vendar so na gospodarskem ministrstvu drugačnega mnenja, saj pravijo, da so razmere na trgih normalne. Temu ni tako, saj so v nekaterih državah, na primer na Malti ali na Madžarskem, cene precej nižje, je še dodal prvi mož sekcije za promet, ki je imel s podražitvijo samo v svoji floti danes za 35.000 evrov višje stroške. Predsednika vlade ob tem poziva, da naj avtoprevoznike in obrtnike sprejme takoj, ob tem pa dodaja, da o kakšnih ostrejših aktivnostih za zdaj še niso razmišljali. O problematiki bodo več povedali na načrtovani petkovi novinarski konferenci.

Za liter dizla odslej potrebno odšteti dobrih 1,81 evra

Cene naftnih derivatov so se v nedeljo v skladu s pričakovanji na bencinskih servisih v Sloveniji precej dvignile, potem ko se vlada ni odločila za podaljšanje regulacije cen pogonskih goriv. Na bencinskih servisih Petrola zunaj avtocest je treba za liter 95-oktanskega bencina odšteti 1,617 evra, za liter dizla pa 1,817 evra. OMV Slovenije liter 95-oktanskega bencina ponuja za 1,619 evra, dizla pa za 1,824 evra.