Slovenci smo veliki ljubitelji mesa. Povprečno pojemo 95 ton mesa, evropsko povprečje je precej nižje, saj je pod 50 ton. Kot poroča portal net-tv.si po podatkih iz leta 2018 vsak Slovenec poje 37,5 kilograma prašičjega mesa na leto, pridelamo ga okoli 30 odstotkov. V večji meri smo tako zaradi manjšega proizvoda, odvisni od tujih trgov. Podatki kažejo, da v Slovenijo največ mesa uvozimo iz Avstrije, Nemčije in Madžarske. Prašičje meso se je v Sloveniji podražilo za kar 36 odstotkov.

Kot zapiše net-tv.si Gospodarsko interesno združenje mesne industrije poroča, da so v preteklih štirih tednih borzne cene prašičjega mesa dvignile za 30 odstotkov, nekateri deli mesa celo do 60 odstotkov. Slovenska mesna industrija nikoli ni zabeležila tako velikega porasta cene.

Cene kilograma svinjskega mesa v EU:

  • Slovenija: 1,53 €
  • Avstrija: 1,49 €
  • Hrvaška: 1,44 €
  • Madžarska: 1,45 €
  • povprečje EU: 1,43 €

Najvišja cena Ciper: 1,64 € in najnižja Belgija: 1,14 €.