Pravila plačevanja pri opravljanju spletnih nakupov so se danes spremenila. Spletni nakupi se lahko opravijo samo z močno oz. dvojno avtentikacijo. Pri bankah so se na spremenjena pravila različno prilagodili, zato je pred spletnim nakupom potrebno vedeti, kaj od vas zahteva banka. Večina bank je za dodatno avtentikacijo uvedla svojo aplikacijo, ki so jo mora kupec namestiti in preko nje potrditi svoj nakup. Za tiste brez pametnih telefonov imajo različne alternative.

Nakup je najlažje potrditi preko aplikacije

Spremenjena pravila pomenijo, da mora kupec dodatno potrditi, da to plačilo res opravlja on. Kot pojasnjujejo na Združenju bank Slovenije (ZBS), kupec to potrdi z vsaj dvema izmed treh načinov: z nečim, kar ve (geslo, PIN, odgovor na varnostno vprašanje), z nečim, kar ima (mobilne naprave) ali z nečim, kar je (biometrični podatki).

Novim zahtevam se morajo prilagoditi tudi spletni trgovci. Če nekdo v procesu ne bo pravočasno zagotovil vseh ustreznih prilagoditev, plačila spletnega nakupa na spletnih mestih s plačilnimi karticami od danes naprej ne bo mogoče izvesti.

Dodatna avtentikacija v večini primerov poteka preko mobilne aplikacije. Banke imajo svoje aplikacije oz. mobilne banke. Več bank uporablja aplikacijo Rekono OnePass. Za tiste brez pametnih telefonov so se različno prilagodili, več jih uporablja Rekono SMS OTP, preko katerega se plačilo izvede z vnosom statičnega gesla PIN in enkratne SMS kode, ki jo uporabnik prejme na telefon – za katerega tokrat ni potrebno, da je pameten.

Obstaja še nekaj izjem, kjer dodatnega potrdila ne potrebujete

Nova pravila veljajo zaradi varnosti spletnega plačevanja. Poskrbela bi naj za dodatno zaščito potrošnika pred goljufijami, predvsem z zahtevo po uvedbi močne avtentikacije imetnikov kartic v postopku plačil na daljavo. Izjema so plačila, ki so ustrezno označena na strani trgovca (npr. plačila malih vrednosti ali ponavljajoče se transakcije) ali na strani izdajatelja kartice. Te bo še naprej mogoče opraviti brez preverjanja istovetnosti imetnika kartice, so sporočili iz ZBS.

Izjema so plačila, ki so ustrezno označena na strani trgovca (npr. plačila malih vrednosti ali ponavljajoče se transakcije) ali na strani izdajatelja kartice. Direktiva prav tako velja le za plačila znotraj Evropskega gospodarskega prostora. 

Prav tako direktiva velja le za plačila znotraj Evropskega gospodarskega prostora, kar pomeni, da se plačila za nakupe pri trgovcih izven EEA regije praviloma izvajajo brez dodatnega potrjevanja, so še sporočili iz ZBS. Kot pojasnjujejo na Novi KBM, se lahko nekatere spletne trgovine izven Evropskega gospodarskega prostora prav tako prilagodijo novim pravilom, da uporabnikom zagotovijo boljšo in varnejšo nakupovanje. Tako da spletni nakupi potekajo različno, kar je odvisno predvsem od trgovca, kje se nahaja in kakšen je znesek.

Takšne so zahteve različnih bank

Na Novi KBM je za spletne nakupe sedaj obvezna brezplačna aplikacija mDenarnic@, ki je prilagojena operacijskima sistemoma Android in iOS. Do aplikacije kupec dostopa z geslom, prepoznavanjem prstnega odtisa ali obraza. V njej kupec preveri podatke o transakciji in potrdi plačilo. Za tiste, ki imajo starejše različice operacijskih sistemov oz. nimajo pametnih telefonov, so na banki razvili rešitev za potrditev spletnih plačil preko spletne banke Bank@Net.

Podobno ima sedaj urejeno tudi NLB banka, kjer je za potrjevanje spletnih nakupov potrebna aplikacija mobilna denarnica NLB Pay. Ko želi uporabnik opraviti spletni nakup, se bo moral vpisati v aplikacijo z geslom ali biometričnimi podatki. Nato preveri podatke o plačilu in potrdi nakup. Tistim brez pametnega telefona so se prilagodili s SMS funkcijo, Rekono SMS OTP, ki je opisana spodaj.

Na N banki je potrjevanje plačila izvedeno preko mobilne banke. Banka ima funkcijo mŽetona, s katerim se nakup opravi s potisnim sporočilom, prejetim v mobilno banko ali z enkratnim geslom, ki ga uporabnik ustvari z ročnim vnosom dveh podatkov o transakciji.

Za stranke banke Sparkasse velja, da si morajo naložiti aplikacijo mobilno banko M.stik. Varnostni sistem ob vsakem spletnem nakupu uporabnike avtomatsko pozove k potrditvi plačila v mobilni banki. Svojo aplikacijo Mobilna banka ima tudi UniCredit banka Slovenija.

Nekaj jih uporablja isto aplikacijo in alternativo

SKB banka ima potrjevanje spletnih plačil omogočeno v MOJ@SKB mobilni banki, toda tisti, ki spletne banke nimajo, lahko uporabijo tudi aplikacijo Rekono OnePass. Na voljo je za naprave z operacijskim sistemom Android, iOS in Huawei. Isto aplikacijo med drugimi uporabljajo tudi Addiko, Delavska hranilnica in Deželna banka Slovenije. Vpis v aplikacijo, s katero kupci potrdijo nakup, poteka s PIN številko ali prstnim odtisom/prepoznavo obraza.

Sledeče banke imajo za tiste brez pametnih mobilnih telefonov funkcijo Rekono SMS OTP, preko katerega se plačilo izvede z vnosom statičnega gesla PIN in enkratne SMS kode, ki jo uporabnik prejme na telefon – za katerega tokrat ni potrebno, da je pameten. Delavska hranilnica ima sicer še svojo aplikacijo, mobilno denarnico DH Denarnik.