Nocoj se bo iz španske prestolnice Madrid s posebnim humanitarnim letom v Ljubljano vrnilo okoli 50 Slovencev. Že ponoči pa se je 50 Slovencev vrnilo z letom iz Varšave preko Prage, so pojasnili na MZZ. Na posebnem humanitarnem letu iz Madrida v Ljubljano bo 50 potnikov. Gre za slovenske državljane in peščico avstrijskih. Po poročanju TV Slovenija bo med njimi tudi košarkar Zoran Dragić.

Karantena v posebni ustanovi in ne doma

Po prihodu na brniško letališče bodo morali vsi potniki v 14-dnevno karanteno v posebni ustanovi, in ne doma. Gre za odločitev strokovnjakov zdravstvene stroke, ker Španija predstavlja visoko tvegano območje, so navedli.

O tem, da bodo morali za 14 dni v karanteno, je vse potnike že obvestilo slovensko veleposlaništvo v Španiji. Vsi prihodnji leti iz te države bodo izvedeni po istem protokolu. Za izvedbo karantene sta pristojna ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje. Po pojasnilih ministrstva za zdravje bodo prišleki iz Madrida v 14-dnevni karanteni v velenjskem hotelu Paka. Vladi je ta hotelski objekt skupaj z vilo Herberstein v brezplačno uporabo ponudil kitajski Hisense kot lastnik velenjskega Gorenja.

Informacijo izvedeli iz medijev

Na velenjski občini so zvečer kot nesprejemljivo označili dejstvo, da je lokalna skupnost to informacijo izvedela iz medijev, zato takoj v petek zjutraj od vlade pričakujejo vsa pojasnila o namestitvi oseb v izolacijo. Po njihovem prepričanju je tovrstno ravnanje brez soglasja lokalne skupnosti skrajno neodgovorno, saj povzroča dodatne skrbi in negotovost pri ljudeh, ki so v tem kriznem obdobju že tako nezaupljivi.

»Kot lokalna skupnost smo v prvi vrsti zadolženi, da poskrbimo za zdravje in varnost naših občank in občanov ter jih ne izpostavljamo dodatnim tveganjem za morebitno okužbo s koronavirusom,« so navedli in dodali, da je bilo Velenje v preteklosti vedno naklonjeno ljudem, ki so prihajali iz območij, kjer so bili ogroženi zaradi različnih vzrokov, in da so še vedno pripravljeni pomagati ranljivim skupinam, pričakujejo pa, da bodo v takšne odločitve aktivno vključeni.

Še en evakuacijski let iz Madrida

Popoldne je zunanje ministrstvo sporočilo, da se zaradi velikega interesa pripravlja še en evakuacijski let iz Madrida. Predvidoma bo letalo proti Ljubljani poletelo v soboto. Pri tem pozivajo vse zainteresirane, naj se čim prej javijo slovenskemu veleposlaništvu v Madridu.