V ZD Koper ugotavljajo, da se kljub opozorilom morebitno okuženi z novim koronavirusom ne držijo predpisanega protokola. Tako je davi v eno od čakalnic ZD Koper mimo pravil vstopil potencialno okužen moški. Zaradi ukrepov je bil ZD nekaj ur zaprt, rezultat brisa še ni znan. Podobno se je zgodilo tudi v ambulanti za nujne primere v Bonifiki.

“Na žalost vedno bolj ugotavljamo, da so ljudje vedno bolj neodgovorni. Ne držijo se navodil, ki jih dajejo NIJZ, ministrstvo za zdravje in osebni zdravniki,” je za STA izpostavila strokovna vodja Zdravstvenega doma (ZD) Koper Ljubica Kolander Bizjak.

Ni upošteval navodil, niti ni povedal, da prihaja z območja z veliko okuženimi

Tako je danes zjutraj v čakalnico v starem zdravstvenem domu v centru Kopra vstopil moški z znaki virusnega obolenja, ki po besedah Kolander Bizjakove ni upošteval nobenih navodil, niti ni povedal, da prihaja z območja, kjer je večje število okuženih ljudi, niti da je bil v stiku z okuženim z novim koronavirusom.

Ko so to ugotovili, so zdravstveni dom zaprli, takoj popisali vse ljudi, ki so bili z njim v kontaktu, ter očistili in razkužili vse prostore v pritličju, kjer se je gibal potencialno okužen moški. Njega so napotili na odvzem brisa, rezultate še čakajo, medtem je ostal v izolaciji. Zdravstveni dom so okoli 11. ure po izvedenih ukrepih ponovno odprli.

Podoben primer danes na Bonifiki

Po besedah Kolander Bizjakove se je podoben primer danes zgodil tudi na urgenci v enoti na Bonifiki, čeprav so navodila za ravnanje objavljena na vidnem mestu. Tudi tam so nato izvedli vse potrebne ukrepe.

Ob tem je strokovna vodja ZD Koper ponovno poudarila, da je prvi kontakt ob okužbi dihal po telefonu izbrani zdravnik, ki bo opravil razgovor z bolnikom in ga usmeril naprej. Če bo to potrebno, ga bo ob določenem terminu napotil na vstopno točko za odvzem brisa.

“Prosimo bolne ljudi, naj ne vstopajo v prostore zdravstvenih ustanov, ker škodijo drugim pacientom in nenazadnje tudi zdravstvenim delavcem. Če bomo vsi zdravstveni delavci zboleli, ne vem, kdo bo ljudi zdravil,” je še dejala strokovna vodja.

STA