Razlika med otrokom, ki ga je rodila in otrokom, na katerem so opravili obdukcijo je 840 gramov.

Na Facebooku je zaokrožila žalostna zgodba. Melita Osojnik išče svojega otroka. Vsaj tako domneva. Pred 38 leti so ji sicer dejali, da je umrl in je temu verjela, a ko je pred kratkim pridobila obdukcijski zapisnik, je začela o zgodbi dvomiti.

Sklepa, da je bil otrok zamenjan

Kot je povedala, je 24. maja 1980, v Kranju rodila zdravega otroka. Rečeno ji je bilo, da je deček, a kot je sama zapisala, otrokovega spola ni videla. »Istega dne popoldan mi je medicinska sestra (ne zdravnik) prišla povedat, da je z mojim otrokom nekaj narobe, da težko diha,« opisuje Melita. Zvečer so ga odpeljali v Pediatrično kliniko v Ljubljano, kjer naj bi dan kasneje umrl.  Žalostna in prizadeta je zgodbi verjela. Pred kratkim je iz povsem drugih razlogov pridobila obdukcijski zapisnik, ki izkazuje razliko v teži otroka, ki ga je rodila in otroka, na katerem so opravili obdukcijo. »Obducirani otrok je bil za 840 gramov težji od otroka, ki  sem ga rodila. Upravičeno sklepam, da je bil otrok zamenjan. Mogoče je tudi, da je bil otrok pozneje posvojen. Preko CSD Kranj je bil namreč posvojen otrok, 23. maja 1980.«

Zadeva je po vseh teh letih zastarala

Zaradi varovanja osebnih podatkov, ji identiteta posvojenega otroka ni dostopna. Misli, da je bilo temu otroku rečeno, da je biološka mati nekje z juga bivše skupne države. Zadeva je po 25 letih zastarala in preiskava ni več mogoča, vse vpletene institucije pa zavračajo kakršnokoli sodelovanje pri razjasnitvi situacije. »Zato se obračam na javnost: Prosim vse, ki ste pripravljeni pomagati, da mi sporočite, če poznate osebo ali ste sami oseba, rojena med 15. in 24. maja 1980 v Kranju, imate krvno skupino A ali 0 Rh negativno in ta ni združljiva z vašimi starši, da mi to sporočite v zasebno sporočilo,« zaključi.