V akciji sodelujejo zdravstveni domovi, nekatere covidne bolnišnice in mobilne cepilne enote. V teh dneh bodo cepilni centri odprti od 8. do 20. ure, naročanje na cepljenje pa ne bo potrebno.

Cilj akcije je precepiti čim več ljudi s prvim, drugim ali tretjim odmerkom. “Vsakdo šteje in vsak odmerek zaščite šteje. Odločitev za cepljenje je odločitev za zdravje in za vrnitev v življenje, kot smo ga poznali pred marcem 2020,” je na ponedeljkovi novinarski konferenci ob predstavitvi akcije dejal minister za zdravje Janez Poklukar. Ob začetku akcije je Poklukar obiskal cepilno mesto v Thermani Laško.

Večina bolnikov na rehabilitaciji ni bila cepljena

“Veseli me, da se je ponovno celotna slovenska družba mobilizirala in po vsej Sloveniji organizirajo cepljenje. “V Thermani Laško sem si lahko ogledal okrevanje postcovidnih bolnikov. V naslednjih dneh bodo kapacitete tukaj polne,” je dejal Poklukar. Ob tem je izpostavil, da večina bolnikov po rehabilitaciji domov odhaja samostojnih. Povprečna starost okrevanja po covidu je 65 let, večina od njih okrevanje še podaljša. Pomembna je, kot je dejal Poklukar, celostna obravnava, torej preventiva pred težkim potekom bolezni, zdravljenje in rehabilitacijo.

Po besedah zdravstvenega ministra je v bolnišnicah zaradi težjega poteka bolezni še vedno večina necepljenih. 

Postcovidni bolniki so tisti, ki po preboleli bolezni niso zmožni samostojnega bivanja na domu. Velika večina od njih ni bila cepljenja. “Moja prošnja in poziv vsem, ki niste cepljeni, da se odločite za ta korak,” je dejal Poklukar. Postregel je s podatkom, da je trenutno na intenzivnih posteljah po slovenskih bolnišnicah 153 covidnih bolnikov, med njimi je 90 odstotkov necepljenih. V Thermani Laško pa je trenutno na postcovidni rehabilitaciji 27 bolnikov, doslej so jih skupno v teh termah obravnavali 120. Povprečna starost tovrstnih bolnikov je 65 let.

Ministra so vprašali tudi, ali lahko v prihodnje pričakujemo uveljavitev PC pogoja, saj so o tej temi svoje mnenje podali že nekateri vidnejši predstavniki strokovne skupine za covid-19. “Osnovni ukrep za zmanjševanje možnosti za težek potek bolezni, je cepljenje. To je tisto osnovno, ostali ukrepi, ki jih imamo zaenkrat v družbi, vse to prispeva k obvladovanju epidemije. Verjamem, da v kolikor smo sposobni izvajati ukrepe, verjamem, da zaenkrat za druge ukrepe ni potrebe,” je še dodal Poklukar.

O morebitnem zapiranju šol zaenkrat ne razmišljajo

Glede napovedi sindikatov, da bodo danes skupaj vložili zahtevo za presojo skladnosti 48. člena desetega interventnega zakona z ustavo, gre pa za člen, ki zgolj za zdravnike in zobozdravnike zvišuje najvišji plačni razred, ki ga lahko dosežejo v okviru sistema plač v javnem sektorju, je minister izpostavil, da bo ustavno sodišče odločilo o tej skladnosti.

O morebitnem ponovnem zapiranju šol v primeru poslabšanja epidemioloških razmer v državi je Poklukar dejal, da o tem za zdaj ne razmišljajo. Če bo prišlo do zapiranja države, pa bodo šole zadnje, ki jih bodo zaprli, je poudaril.

V sklopu prve akcije Dnevi cepljenja, ki je potekala med 19. in 23. decembrom, so v Sloveniji sicer opravili 76.544 cepljenj proti covidu-19. Kot je takrat ocenil Poklukar, so s tem preprečili približno 2000 hospitalizacij, 500 sprejemov v enote intenzivne terapije in 300 smrti.