“Na današnji delovni konferenci za zajezitev posledic epidemije smo predlagali postopno dodajanje izjem v odloku začni prepovedi ponudbe prodaje blaga in storitev. Pri tem je ključno, da spremljamo epidemiološko sliko in splošno stanje. Na vsakem posamezniku pa je, da dosledno upošteva pravila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ),” je danes povedal Počivalšek na novinarski konferenci o aktualnem dogajanju.

Postopno sproščanje ukrepov za nekatere prodajalne

Po velikonočnih praznikih bi naj po njegovih besedah postopoma začeli sproščati prodajalne. “Gre za vulkanizerje, avtopralnice, mehanične delavnice in servise za popravilo tehničnega blaga. Sem uvrščamo tudi tiste, ki v pretežni meri prodajajo gradbeni material,” je povedal in dodal, da so ti pomemni zaradi samooskrbe in dela na domu.

“Gre za vulkanizerje, avtopralnice, mehanične delavnice in servise za popravilo tehničnega blaga. Sem uvrščamo tudi tiste, ki v pretežni meri prodajajo gradbeni material,” je povedal in dodal, da so ti pomemni zaradi samooskrbe in dela na domu. 

Pomembno je upoštevanje varnostnih ukrepov

Pozneje načrtujejo tudi postopno odpiranje prodajaln, ki v pretežni meri prodajajo tehnično blago, vključili pa bodo tudi prevzemna mesta spletnih trgovin. “V obdobju epidemije pa proizvodnje nismo in tudi ne bomo omejevali,” je poudarl Počivalšek.  “Bilanca je namreč pokazala, da v proizvodnih obratih ni žarišč koronavirusa. To pomeni, da so delodajalci dobro organizirani, zato delo v večini proizvodnih obratov poteka nemoteno,” je pojasnil in dodal , da morajo delodajalci zagotoviti varne pogoje za delo. “Apeliram tudi na delavce, da upoštevajo vse varnostne ukrepe in s tem zaščitijo sebe in druge,” je opozoril minister.

“V obdobju epidemije pa proizvodnje nismo in tudi ne bomo omejevali,” je poudarl Počivalšek.

Drugi paket ukrepov v pripravi

Povedal je še, da pripravljajo tudi drugi paket ukrepov in pojasnil, da so v delovni skupini za zagotvaljanje likvidnosti poleg predstavnikov gospodarstva, turizma in kmetijstva tudi nekateri ministri: Aleksandra Pivec, Boštjan Koritnik in  Janez Cigler Kralj. “V soboto smo že predstavili ideje in predloge za pripravo kvalitetnih smernic. Z njimi bomo reševali predvsem probleme likvidnosti slovenskega gospodarstva, ki ga smatramo za najbolj pomembnega. Za čim bolj učinkovit iz krize smo predlagali oblikovanje petih področnih problematik in sicer: trg dela, finančne ukrepe, davke in prispevke ter turizem in kmetijstvo,” je še pojasnil.

Dodal je še, da rahljanje omejitev gibanja ni predvideno v prvi fazi omilitve ukrepov.