Vodstvo Splošne bolnišnice Celje je potrdilo, da so v bolnišnici o smrti starejšega pacienta obvestili napačne svojce. Iz doma starostnikov so namreč z istim rešilcem prepeljali dva pacienta, ki nista imela identifikacijskih oznak. Svojcem nato niso dovolili obiskov, čeprav bi jih morali.

So ju pravilno zdravili?

Pacienta sta bila hkrati prepeljana v splošno bolnišnico Celje, 9. novembra je bila družina enega od pacientov obveščena o smrti očeta. Svojci očeta niso videli, temveč so le prevzeli njegove osebne dokumente.

Svojci drugega pacienta so prejeli obvestilo, da se je njihov oče vrnil v dom starejših občanov, kjer pa so po prihodu spoznali napako, nosil je namreč napačno identifikacijsko zapestnico.

Pokojnika so medtem napačni svojci že pokopali, potrebna bo tudi ekshumacija, čeprav naknadnih analiz ne bo mogoče izvesti, pokojnik je bil namreč upepeljen in pokopan na Žalah.

Zdravstveni minister je pojasnil, da so, kot kaže oba pacienta sprejeli ter obravnavali glede na zdravstveni karton. To pomeni, da bi ju lahko zdravili napačno in za zdaj, ko se preiskava še ni začela, ni izključeno, da je smrt enega izmed obolelih posledica napačnega zdravljenja.

Loredan odstop sprejel

Vlada in ministrstvo sprejmeta odstop direktorja. Sprožili bomo takojšnji izredni nadzor. Pojavlja se veliko vprašanj, na katere bomo kmalu dobili odgovor,” je pojasnil minister Loredan.

Očitno je šlo za serijo dogodkov, ki se v modernem zdravstvenem sistemu ne smejo zgoditi.

Obžalujemo, kar se je zgodilo

Strokovni direktor Splošne bolnišnice v Celju Franc Vindišar, ki je svojcem preminulega v imenu zaposlenih izrazil iskreno sožalje, svojcem obeh pa se je danes že opravičil, je dejal, da gre za tragičen dogodek, za katerega nima pravega opravičila. “Vsem nam je zelo težko in globoko obžalujemo, kar se je zgodilo,” je dejal.

Po njegovih besedah so bili v sredo pozno popoldne seznanjeni, da je bila pacientu, ki je bil z zdravljenja prepeljan nazaj v dom starejših občanov, priložena napačna dokumentacija. Takoj so posumili v zamenjavo identitete dveh pacientov, dogodek pa prijavili policiji in z njim seznanili ministrstvo za zdravje. Ob tem je tudi več članov osebja doma za starejše potrdilo pravo identiteto vrnjenega pacienta.

Enako stara pacienta so iz istega doma v bolnišnico z enakimi težavami pripeljali hkrati z istim reševalnim vozilom, pri čemer komunikacija z njima ni bila mogoča, prav tako nista imela zapestnic z identifikacijskimi podatki. Sprejeta in identificirana sta bila na podlagi sprejemne dokumentacije in informacije reševalnega osebja, ki ju je pripeljalo.

V času zdravljenja je eden od pacientov umrl, zaradi zamenjave identitete pa so bili o smrti obveščeni svojci napačnega pacienta. V času do odpusta drugega pacienta je bil opravljen pokop pokojnika,” je še pojasnil Vindišar, ki o podrobnostih ni želel govoriti, saj bodo v dogovoru z ministrom najprej opravili izredni strokovni nadzor v bolnišnici in ostalih inštitucijah, z ugotovitvami pa bodo, ko bo ta končan, seznanili javnost.

Kot je pojasnil, svojci ob smrti niso prišli na identifikacijo pacienta, čeprav ta možnost obstaja, a se o njej odločajo sami. Glede identifikacijskih zapestnih pacientov, ki prihajajo iz domov, pa je pojasnil, da nekateri to zagotavljajo, drugi pa ne, sicer pa zadeva ni sistemsko urejena. Bolnišnica zapestnice zagotavlja le ob sprejemu v urgentnem centru.

Tudi direktor Aleksander Svetelšek se je za dogodek opravičil svojcem in napovedal, da bodo v prihodnjih dneh dogodek podrobno analizirali, saj bodo nadzor nad svojim delom morale opraviti vse institucije, ki so sodelovale pri obravnavi pacientov in posodobiti nadzorne mehanizme, ki bodo v prihodnje zmanjšali možnost ponovitve takšne napake.

Prva analiza je namreč po njegovem pokazala, da so bili ti pomanjkljivi ali pa niso bili upoštevani v več točkah v postopku obravnave, vse od doma starejših do podjetja za kremacijo.

Direktor, strokovni direktor in pomočnica direktorja za zdravstveno nego Darja Plank so danes že ponudili svoje odstope predsedniku sveta zavoda Andreju Klasincu, ta pa je povedal, da sta bolnišnico že dopoldne obiskala minister za zdravje Daniel Bešič Loredan in v.d. dolžnosti direktorja urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Aleš Šabeder ter z vodstvom opravila razgovor.

Kot je dejal, bodo v najkrajšem času sprožili vse postopke za stabilizacijo razmer v bolnišnici, uradno pa se bodo o odstopih seznanili na seji sveta zavoda, ki bo predvidoma že v ponedeljek ali torek, takrat pa bodo verjetno šli tudi v imenovanje novega v.d. direktorja.

S predstavniki ministrstva smo si bili enotni, da odstope sprejmemo. Gre predvsem za moralno ravnanje, saj smo doslej ves čas dobro sodelovali. Več bo sicer pokazala preiskava, vendar za zdaj kaže, da je bilo v verigi več stvari, ki so botrovale dogodku. Spoštujemo pa globoko moralno obvezo vodstva bolnišnice, da se je odločilo za odstop,” je še dodal Klasinc.

Očeta ni obiskal

Sina pacienta o stanju očeta niso obveščali, obvestili so ga le, da je oče že mrtev. K identifikaciji ga niso povabili, niti mu niso pojasnili, da se sme od očeta posloviti. Ministru je povedal, da je bil v stanju šoka, v bolnišnico so ga pripeljali drugi.

Ob tem je potrebno izpostaviti še dejstvo, da sta bili za reševalno vozilo izdana dva delovna naloga, oba sta bila tudi obračunana, medtem, ko je le eno reševalno vozilo hkrati odpeljalo oba nepokretna bolnika.

Takšna je zagrožena kazen

V omenjenem primeru je šlo za sum storitve kaznivega dejanja nevestnega dela v službi, po 258. členu Kazenskega zakonika -1. Ta pravi, da gre za “uradno osebo ali javnega uslužbenca, ki zavestno krši zakone ali druge predpise, opušča svoje nadzorstvo ali kako drugače očitno nevestno ravna v službi, čeprav predvideva ali bi moral predvidevati, da lahko nastane zaradi tega hujša kršitev pravic drugega ali škoda na javni dobrini ali premoženjska škoda, in res nastane kršitev oziroma večja škoda”.

Kot poroča 24ur, osebi, ki zagreši takšno kaznivo dejanje, grozi denarna kazen ali do tri leta zaporne kazni.