Predsednik republike Borut Pahor je posvetovanja po odstopu premierja Marjana Šarca danes začel z vodji poslancev SDS in LMŠ. Ob tem potekajo tudi poskusi oblikovanja nove vlade. Nekatere stranke, tudi LMŠ, so za predčasne volitve in zavračajo tako vabilo prvaka SDS Janeza Janše na pogovore o novi vladi kot vabilo predsednice SAB Alenke Bratušek.

Pri predsedniku republike je bil danes prvi na pogovoru vodja poslanske skupine največje stranke SDS, Danijel Krivec. Kot je dejal po srečanju, bo Pahor do četrtka opravil pogovore z vsemi poslanskimi skupinami in si na osnovi tega izoblikoval stališče.

Izmenjava ocen trenutnega stanja

Spomnil je, da je SDS za petek na pogovore povabila vse stranke, tako da nikomur ne zapira vrat. “Gre za izmenjavo ocene trenutnega stanja in ocene, kako nadaljevati s koraki vnaprej,” je pojasnil Krivec. V petek tako pričakujejo, da se bodo stranke glede tega vprašanja izjasnile, za zdaj pa sta še vedno odprti obe možnosti – sestava vlade ali pa predčasne volitve.

Doslej še niso prejeli odgovorov vseh strank, ali se bodo pogovorov udeležile, jih pa pričakujejo v kratkem. Že v ponedeljek so sicer vabilo na pogovore zavrnili v LMŠ in Levici.

Na vprašanje, ali za SDS ostaja edina možnost, da je Janša tudi predsednik vlade, pa je Krivec odgovoril: “Janez Janša je naš predsednik, ali bo tudi predsednik vlade, je odvisno od drugih strank, ki bodo prišle na razgovore. Za nas je najboljši kandidat, vse drugo pa so špekulacije,” je pojasnil Krivec.

Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović pa je predsedniku republike danes pojasnil, da si po premierjevem odstopu v LMŠ želijo predčasnih volitev in ne vidijo potrebe po drugem krogu pogovorov. Prav tako se ne bodo odzvali povabilom na pogovore za morebitno novo vlado.

Bratuškova povabila k razmisleku o oblikovanju projektne vlade

“Moje vprašanje je, ali se je politika SDS v letu in pol kakor koli spremenila glede na čas, ko smo se oz. nismo pogajali z njimi za vstop v vlado. Odgovor je ne, zato smo zavrnili pogovore o oblikovanju nove koalicije z njimi,” je pojasnil Golubović. A prav tako ne vidi potrebe po tem, da bi se udeležili pogovorov pri Bratuškovi. Ta je vse stranke z izjemo SDS povabila k razmisleku o oblikovanju projektne vlade, ki bi volitve zamaknila za toliko časa, da bi lahko sprejeli spremembe volilne zakonodaje in morda nekatere nujne zakone.

Po ocenah Golubovića je težava že to, da bi bilo v projektni vladi osem partnerjev. Največjo težavo pa vidi v tem, da bi v tem primeru do novih volitev prišlo šele januarja ali februarja leta 2021, kar je tik pred predsedovanjem Slovenije Svetu EU. Napoveduje pa, da so se v LMŠ tudi pred volitvami pripravljeni pogovarjati s politično sredino ali levo stranjo o povolilnih koalicijah, o skupnih projektih, ki jih mora nova vlada sprejeti.

V SAB sicer vztrajajo pri pozivu k premisleku o oblikovanju projektne vlade. K njemu vabijo tudi aktualne koalicijske partnerice, saj je vlada izgubila mandat zaradi odstopa premierja, in ne ker bi se stranke skregale, je danes pojasnila Bratuškova.

Židana ne bo na pogovor pri Janši

Svojo udeležbo na petkovem srečanju z Janšo pa bodo v SAB opravičili, saj bosta ravno na predviden termin srečanja zasedala izvršni odbor in svet stranke. Organa stranke bosta tudi odločila, kako bo SAB delovala naprej, bo pa Bratuškova v petek predlagala začetek priprav na morebitne predčasne volitve.

Predsednika SD Dejana Židana ne bo na pogovor pri Janši, saj desnosredinske vlade Sloveniji po njegovi oceni niso prinesle napredka. Če bodo vabljeni na pogovor z Bratuškovo, pa se ga bodo udeležili, čeprav pri levosredinski vladi ni težava v SD. “Potrebujemo jasno stališče Levice in LMŠ,” je pojasnil.

Spomnil je, da so že imeli koalicijo, ki je skupaj z Levico štela 52 poslank in poslancev. V nekem trenutku pa so ugotovili, da ni v koaliciji ne Levice ne LMŠ, tako da teh glasov ni več. “Če se tukaj stvari spremenijo, imamo ponovno koalicijo,” je ugotavljal Židan.

Preveč odprtih vprašanj

DeSUS se bo udeležila pogovorov tako pri SDS kot SAB. Po besedah predsednice Aleksandre Pivec pa je preveč odprtih vprašanj, vsebinskih kot ideoloških, da bi že danes lahko govorili o tem, katera od obeh možnosti je zanje bolj realna. Še vedno pa je stališče stranke, da so v tem trenutku najbolj naklonjeni volitvam, je dodala.

Poudarila je, da bodo v vse pogovore vstopali s svojimi programskimi izhodišči. Če ne bodo našli konsenza že pri tistih prioritetah, ki so pomembne za stranko ali njihove deležnike, pa v nadaljnje pogovore ne bodo šli. Po besedah Pivčeve bodo v DeSUS prav gotovo imeli tudi pogoje glede resorjev, ki bi jih v vsaki prihodnji vladi želeli zasedati.

Medtem se tudi v SNS ne nameravajo udeležiti pogovorov ne pri SDS ne pri SAB, je danes sporočil predsednik stranke Zmago Jelinčič Plemeniti. Zapisal je, da ne nameravajo “na koruzi klečati pred vrati kogarkoli”. Sporočil je tudi, da se SNS drži svojih načel, da je vedno bila konstruktivna opozicija in je podpirala ideje, ki so bile v korist naši državi in državljanom, obenem pa je zavračala in se borila proti vsem poskusom škodovanja lastni državi.

STA / Tadeja Vrtovec