Vodstvo madžarske bančne skupine OTP, pod okriljem katere se združujeta SKB in Nova KBM, po združitvi napoveduje ukinitev nekaterih poslovalnic v Sloveniji, vendar zagotavlja, da večjih sprememb za zaposlene ne bo. Združitev sicer poteka po načrtih in naj bi bila končana najpozneje konec tega leta, poroča STA.

Zaposleni bodo ostali na dosedanjih lokacijah

Kot je na sredinem srečanju s slovenskimi novinarji v Budimpešti dejal predsednik upravnega odbora OTP Sandor Csanyi, bodo zaposleni ostali na dosedanjih lokacijah. Poslovalnice, ki bodo blizu ena drugi, bodo zaprli, vendar to ne pomeni odpuščanj, temveč prerazporeditev zaposlenih, je poudaril. Po besedah člana upravnega odbora SKB in predsednika nadzornega sveta Nove KBM Imreja Bartalana je zaradi razširjenosti dela na daljavo lokacija zaposlenih vse manj pomembna. "Vsi seveda ne morejo vedno delati od doma, a v prisilnih selitvah na delovna mesta na drugem koncu države ne vidimo smisla," je dejal.

Iščejo naslednika predsednika uprave Nove KBM

Banke vedno prevzemajo z namenom dolgoročne integracije v skupino, zato je njihova strategija usmerjena v trajnostno rast in prilagajanje lokalnemu okolju, je dodal. S potekom združevanja je zadovoljen. Sodelovanje z regulatorji Banke Slovenije in Evropske centralne banke je ocenil kot konstruktivno. Zaključek postopka pričakuje jeseni oziroma najpozneje do konca tega leta. Izziv za OTP je tudi iskanje naslednika predsednika uprave Nove KBM Johna Denhofa, ki je bil predviden za vodenje združene OTP banke, a s koncem leta odhaja s položaja. Seznam potencialnih kandidatov že imajo, izbor pa želijo zaključiti do konca junija.

Glede morebitnih dodatnih prevzemov v Sloveniji je Bartalan dejal, da njihov cilj ni povečati tržni delež, temveč nuditi najboljše storitve za stranke: "Naš cilj ni postati največja, temveč najboljša banka." OTP prek svoje družbe Mendota Invest na območju ljubljanske železniške postaje gradi tudi poslovno-stanovanjski center Emonika. Gradnja naj bi bila končana leta 2026, Csanyi pa večjih zamud ne pričakuje. Izpostavil je odlično sodelovanje z ljubljansko občino, ki ima po njegovih besedah posluh za projekte z višjo dodano vrednostjo.

Skupina OTP je prisotna v 12 državah

Skupina OTP, ki je lani poslovala rekordno, je prisotna v 12 državah. Med njimi je tudi Rusija, vendar v zelo skromnem obsegu, je poudaril prvi mož skupine. "Tržni delež OTP v Rusiji je z 0,17 odstotka zanemarljiv, zelo majhen je tudi delež našega poslovanja v Rusiji v celotnem portfelju," je dejal. Sankcije Zahoda proti tej državi tako ne vplivajo na stabilnost poslovanja skupine. Odpornost na šoke po njegovih besedah dokazuje tudi četrti najboljši rezultat med 70 sodelujočimi bankami na stresnih testih na ravni EU. V banki si veliko obetajo od vstopa na uzbekistanski trg, kjer se bančne storitve šele razvijajo, država pa obenem predstavlja dobro izhodišče za morebitno širitev v regiji.

Za skupino je po Bartalanovih besedah eden največjih izzivov umetna inteligenca. V razvoj orodij na njeni osnovi so začeli vlagati že zgodaj, v prihodnje pa med njenimi največjimi prednostmi vidijo krepitev varnosti poslovanja, še dodajajo.