Kaže, da porastu okužb oslovskega kašlja sledi tudi Slovenija. Velik problem je namreč v Srbiji, kjer so od lani do konca januarja zabeležili 1600 primerov, nedavno pa so štiri dojenčki umrli. Lani so po zadnjih podatkih NIJZ v Sloveniji potrdili 120 primerov okužb, samo v letošnjem januarju pa kar 65. Trenutno večjo pojavnost med drugim pripisujejo epidemiji covida-19 in ukrepom, zaradi česar je bilo kroženje virusov v populaciji manjše, poroča N1.

Precepljenost v Sloveniji drastično upadla

Najučinkovitejši način preprečevanja oslovskega kašlja je ohranjanje visoke stopnje cepljenja v skupnosti. Cepljenje je obvezno in zmanjšuje tveganje ter resnost bolezni, a se zaščita s časom zmanjšuje. Zato je ključnega pomena, da otroci prejmejo vsa predpisana cepljenja in da se odrasli cepijo vsaj enkrat v življenju.

Vendar je v Sloveniji precepljenost drastično upadla, zlasti zaradi epidemije covid-19. Če se je delež cepljenih s tretjim odmerkom od leta 2013 gibal med 95 in 93 odstotki, je precepljenost v letu 2021 dosegla zgolj 86,4 odstotka.

V zadnjem mesecu so v UKC Ljubljana zaradi oslovskega kašlja hospitalizirali tri otroke. Eden od otrok je bil cepljen le osnovno in ni bil revakciniran, medtem ko dva dojenčka nista bila cepljena. Bolezen pri teh otrocih poteka s hudimi napadi kašlja, ki se pojavijo dva do tri tedne po začetku bolezni. Kljub antibiotičnemu zdravljenju, ki je učinkovito le v prvem tednu, ko so simptomi še blagi, so bili vsi trije otroci hospitalizirani.

Na UKC Ljubljana otroci prejmejo simptomatsko zdravljenje in po potrebi kisik. Dojenčki so pod natančnim opazovanjem zaradi možnih zapletov, zlasti če bi imeli dolgotrajne napade s pomodrovanjem, ki bi vplivali na zasičenost kisika v krvi in pulz, še navaja N1.

V Beogradu že smrtne žrtve

V Srbiji so v januarju zabeležili 253 primerov oslovskega kašlja, lani pa 1342 primerov, so v sredo sporočili s srbskega ministrstva za zdravje. Eden od razlogov za povečano število obolelih je po navedbah ministrstva upad števila cepljenih otrok, čeprav je cepljenje proti oslovskemu kašlju obvezno.

Iz Beograda so že v sredo poročali, da so zaradi oslovskega kašlja od lanske jeseni umrli štirje dojenčki. Podobno je danes sporočilo ministrstvo, da so od začetka lanskega leta do konca januarja zaradi te bolezni umrli štirje dojenčki, mlajši od treh mesecev. Nihče od njih ni bil cepljen.

Ministrstvo za zdravje in srbski inštitut za javno zdravje sta poudarila, da je najboljša preventiva pred okužbo pravočasno cepljenje dojenčkov, ki so dopolnili dva meseca starosti, pa tudi imunizacija vseh ostalih necepljenih in nepopolno cepljenih otrok.

Zaradi širjenja oslovskega kašlja so v srbski prestolnici že konec decembra razglasili epidemijo. Epidemija oslovskega kašlja je pred tem pestila tudi Hrvaško, o več primerih okužb so poročali tudi iz Črne gore.

Oslovski kašelj je bolezen dihal. Povzroča jo bakterija bordetella pertussis, ki se nahaja v ustih, nosu in žrelu. Otroci, ki zbolijo za oslovskim kašljem, imajo lahko epizode kašlja, ki trajajo štiri do osem tednov. Prenaša se s človeka na človeka s kužnimi kapljicami, navajajo na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Oslovski kašelj je še vedno pomemben vzrok smrti pri dojenčkih, mlajših od šest mesecev.