Telekom Slovenije je uporabnike opozoril, da se v času, ko zaradi epidemije koronavirusa več ljudi kot sicer dela od doma oz. na daljavo, povečujejo tudi tveganja za različne načine zlorab. Uporabnike so zato pozvali k previdnosti pri uporabi elektronske pošte ter na možnost zlonamernih klicev in sporočil SMS.

Ne vnašajte podatkov na neznane strani

Operativni center kibernetske varnosti Telekoma Slovenije spremlja dogajanje in napade v največji možni meri onemogoča, so sporočili iz družbe. Uporabnike so opozorili na prejeta elektronska sporočila, še posebej pri odpiranju povezav in priponk. Uporabniki naj tako ne vnašajo želenih podatkov na neznane strani ali odpirajo datotek neznanih virov.

“Uporabnike mobilnih storitev opozarjamo, da prihaja tudi do mednarodnih zlorab z namenom povečanja prometa na mednarodnih oz. satelitskih številkah. Uporabniki tako z neznane mednarodne številke prejmejo kratek klic, ki je po par zvonjenjih prekinjen, z namenom, da uporabnik vrne klic,” so pojasnili.

Pojav SMS s prošnjo vrnitve klica

Opazili so tudi pojav sporočil SMS, ki običajno vsebujejo poziv, naj uporabniki vrnejo klic na določeno število. Pri teh gre za poskus spodbujanja uporabnikov, da ustvarijo mednarodni promet na določeni številki, sporočila pa uporabnika ponavadi nagovarjajo h klicanju določenih številk ali sledenju povezavi, ki lahko vodi k včlanitvi v plačljiv klub, namestitvi neželene aplikacije ali zagonu druge zlonamerne kode z namenom pridobitve koristi.

Prejeti klici in sporočila so v domačem omrežju za uporabnike brezplačni, povratni klic pa se obračunava kot odhodni klic po tarifi za mednarodni promet.

Ko v Telekomu Slovenije številke, ki tovrstne klice ali sporočila generirajo, zaznajo v omrežju, onemogočijo, da bi bili klici ali sporočila posredovani uporabnikom. Vendar se številke, ki so v tovrstne klice vpletene, stalno spreminjajo, tako da blokada že znanih številk ni trajna rešitev.

Uporabnikom zato svetujejo, naj na klice in sporočila SMS z mednarodnih oz. satelitskih številk, ki jih ne poznajo, ne odgovarjajo. Če pa na tovrstno sporočilo ali klic vseeno odgovorijo, naj klic čim prej prekinejo.