Ministrstvo za zdravje je 13. marca  objavilo Odredbo o omejitvi izdaje zdravil za uporabo v humani medicini pri izvajalcih lekarniške dejavnosti ter povečanju izdelave dezinfekcijskih sredstev za površine in roke, o čemer smo tudi poročali. Odredba, ki je naletela na različna mnenja, pri samih bolnikih pa sprožila precej neodobravanja, naj bila sicer po naših neuradnih informacijah kmalu preklicana.

S to odredbo se je, dokler ne preneha nevarnost širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19), izvajalcem lekarniške dejavnosti, razen bolnišničnih lekarn, omejila izdaja zdravil za uporabo v humani medicini na recept in brez recepta ter odredilo povečanje izdelave dezinfekcijskih sredstev za površine in roke.

Po novi, začasni, uredbi je lahko izvajalec lekarniške dejavnosti izdal zdravilo na recept v količini, ki ustreza zdravljenju bolnika za obdobje enega meseca in zdravilo brez recepta v količini enega pakiranja na osebo.

Zaradi ukrepa v lekarno večkrat

Gre za ukrep, ki ga je sicer že nekdanja vlada Marjana Šarca sprejela z namenom, da ne bi prišlo do pomanjkanja zdravil, ker bi jih nekateri zaradi panike v času epidemije pričeli nepremišljeno kopičiti, kar pa je pri marsikaterem bolniku sprožilo veliko neodobravanja. »V lekarni mi sedaj izdajo zgolj eno škatlo lekadola, čeprav bi jih kupila več. To je povsem nesmiselno. Tako se lahko čez dva tedna znova vrnem, se izpostavljam in stojim v vrsti, čakam še na druga zdravila, namesto da bi kupila tri ali štiri škatlice, ostalo pa dobila za tri mesece in bi bil nekaj časa mir. Imam čez 80 let in si ne želim tako pogostih obiskov lekarne in izpostavljanja virusom,« nam je povedala ena izmed obiskovalk lekarne.

Gre za ukrep, ki ga je sicer že nekdanja vlada Marjana Šarca sprejela z namenom, da ne bi prišlo do pomanjkanja zdravil, ker bi jih nekateri zaradi panike v času epidemije pričeli nepremišljeno kopičiti, kar pa je pri marsikaterem bolniku sprožilo veliko neodobravanja.

Na recepte lahko tako farmacevti izdajajo zdravila v količini, ki ustreza zdravljenju bolnika za obdobje enega meseca, izdaje se delajo kot delne izdaje, bolniki se po naslednje izdaje vračajo v isto lekarno. Prodaja zdravil brez recepta, tako imenovanih OTC-zdravil, je kot že rečeno, omejena na eno pakiranje na osebo.

Ljudje še vedno ne upoštevajo vseh preventivnih ukrepov

Da gre morda za smiselno uredbo, v primeru če bi na trgu prišlo do pomanjkanja zdravil, se sicer strinja marsikdo. “A potrebno bi bilo spremljati situacijo in v kolikor je stanje zadovoljivo in zdravil na zalogi na trgu dovolj, se s tako uredbo po nepotrebnem povečuje gneča v lekarnah, saj so jih ljudje primorani obiskati večkrat. Ukrepi so bili povsod namenjeni temu, da bi se v trgovinah zmanjšala gneča, preprečil stik med ljudmi, da bi se po opravkih podali čim manjkrat, s tem pa so ljudje prisiljeni v lekarno prihajati pogosteje. Če so prej dobili na recept zdravilo, ki jim je zadostovalo za tri mesece, ga dobijo sedaj zgolj za en mesec in posledično se morajo v lekarno podati pogosteje,« opisuje težavo, s katero se srečuje vsak dan, eden izmed mariborskih magistrov farmacije.

Gneča je v večini lekarn v teh dneh sicer precejšnja, ljudje velikokrat ne upoštevajo, da je potrebno vstopati posamično, nekatere lekarne niti nimajo varnostnikov in ljudje vstopajo brez mask ter zavračajo razkuževanje rok. Še vedno pa so zelo iskane maske in sredstva za razkuževanje rok, ki jih je načeloma sedaj povsod dovolj.