Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide bo danes obravnaval predlog zakona, po katerem bodo najranljivejši prebivalci prejeli enkratni energetski dodatek za lažje soočanje z rastjo cen energentov in življenjskih potrebščin.

Predlog zakona o začasnih ukrepih za odpravo posledic draginje za najbolj ranljive skupine prebivalstva, ki ga DZ obravnava po nujnem postopku, predvideva izplačilo dodatka prejemnikom denarne socialne pomoči oz. varstvenega dodatka ter invalidom.

Dodatek za prejemnike denarne socialne pomoči oz. varstvenega dodatka bo po predlogu za samsko osebo znašal 200 evrov. Za družine z enim staršem bo znašal 200 evrov in bo povečan za 118 evrov za vsakega otroka ali za 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo. Za dvostarševske družine bo znašal 314 evrov in bo povečan za 118 evrov za vsakega otroka ali za 59 evrov, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo. Za osebi, ki sta v zakonski zvezi ali zunajzakonski skupnosti brez otrok, bo dodatek 314 evrov.

Energetski dodatek za invalide bo po predlogu znašal znašal 200 evrov.

Pri tem vlada predlaga, da se pri odločanju o denarni socialni pomoči oz. varstvenem dodatku ne bi upoštevalo premoženje posameznika – tako kot se ni že v času razglašene epidemije covida-19. To bi število upravičencev na podlagi denarne socialne pomoči povečalo za 7000 na okoli 61.000, na podlagi varnostnega dodatka pa za 1000 na okoli 10.000. Invalidov je okoli 13.500, je razvidno iz gradiva.

Dodatek se bo upravičencu izplačal samo enkrat. Ugotavljanje izpolnjevanja pogojev izvajalo od 1. avgusta 2022 do 31. marca 2023. Za izplačilo ne bo treba vložiti vloge.

Izplačilo bo možno v obdobju petih mesecev oz. v obdobju ogrevalne sezone. Vlada v predlogu zakona navaja, da bodo ob predpostavki, da bo zakon začel veljati oktobra, prva izplačila izvedena novembra.

STA