Proizvajalci pijač so že več kot 200 let skrbniki vodnih virov in zajetij. Kakovost in čistost njihovih izdelkov sta odvisni od nedotaknjenega in neonesnaženega okolja. Proizvajalci pijač ščitijo naravne ekosisteme, znotraj katerih se pretaka voda do naravnih virov zajetja in skrbijo za to, da količina odvzete vode upošteva naravni proces obnove. Na ta način zagotavljajo dostopnost za prihodnje generacije.
Želja po iskanju rešitev za trajnostno upravljanje z vodo
»Analiza aktualnega stanja na področju trajnostne rabe vode je temelj za nadaljnje usmeritve, vključevanje vseh deležnikov pa predstavlja veliko dodano vrednost, saj združeni lahko najdemo boljše in bolj učinkovite rešitve. Želimo si večjega sodelovanja z državo, predvsem s pristojnim ministrstvom pri oblikovanju in iskanju rešitev za bolj trajnostno upravljanje z vodo. Industrija pijač je začela najprej pri sebi in preverila možnosti izboljšav in doprinosa k dobrobiti tega neprecenljivega naravnega vira, s konkretnimi cilji, kazalci uspešnosti in stalnimi izboljšavami. Nadaljnje trajnostne premike pa ne more delati samo sama, temveč v sodelovanju z deležniki, med katerimi je za sistemske rešitve najpomembnejša država. Tu imamo še veliko prostora za izboljšave, ki bodo v dobrobit tako ljudi, okolja kot tudi poslovanja. Velja poudariti, da je industrija pijač eden manjših porabnikov vode, a kljub temu nosi večji del bremena dajatev za rabo vode. Zato se zavzemamo za novo ureditev dajatev za vodne pravice, ki bo pravična, transparentna in predvidljiva. Proizvajalci pijač ostajajo zavezani trajnostnemu upravljanju z vodnimi viri in izboljšanju svojega okoljskega delovanja. Pri tem jih kot strokovna služba GZS-ZKŽP podpiramo s prenosom dobrih praks iz tujine, z analitičnim pristopom in informiranjem,« je poudarila dr. Tatjana Zagorc, direktorica GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij.
Proizvajalci pijač zmanjšujejo porabo vode
V vodnem krogu je deležnikov več in vsak mora odigrati svojo vlogo za ohranjanje voda in vodnih virov. Strategije zagotavljanja trajnosti proizvajalcev pijač v ospredje postavljajo področje varovanja voda in vodnih virov ter v zvezi s tem konkretne ukrepe in cilje, ki jih zasledujejo tudi s samoregulacijo. S posodabljanjem tehnologije in optimiziranjem proizvodnje proizvajalci pijač delujejo v smeri konstantnega zmanjševanja porabe vode. V nekaterih primerih v zadnjih letih tudi do 60 %. Odpadna voda iz proizvodnega procesa pa je usmerjena v ponovno uporabo za čiščenje.