Svetovalna skupina v okviru ministrstva za zdravje bo danes ob upoštevanju podatkov o številu okuženih v zadnjih dveh dneh ter številu hospitaliziranih ocenila, ali se pozitivni trendi nadaljujejo, je na sredini večerni novinarski konferenci napovedal uradni vladni govorec Jelko Kacin.

Danes pa je pojasnil, da ministrsko ekipo verjetno čaka dolg dnevni red, pri čemer bi lahko razpravljala tudi o konkretnih ukrepih glede odpiranja storitvenih dejavnosti. Vladne odločitve bo v petek javnosti predvidoma predstavil gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Kmalu odprti vulkanizerji, avtopralnice, avtomehaniki, tudi frizerji

Glede na njegove dosedanje napovedi bodo med ponudniki storitev, za katere bodo omejitve odpravljene najprej, vulkanizerji, avtopralnice, avtomehaniki in trgovine z gradbenimi materiali.

Kacin je sicer danes dejal, da že razmišljajo tudi o storitvenih dejavnostih, kot so frizerski saloni. “Verjamem, da bomo v nekaj dneh poskrbeli za to, da to ne bo več delo na domu, da se bo dalo organizirati tudi drugače,” je navedel.

Odprte bodo tudi trgovine z do 400 kvadrati

Minister za zdravje Tomaž Gantar je v sredo v povezavi z opuščanjem omejevalnih ukrepov zaradi pandemije izpostavil zadržanost. Povedal je, da prvi val rahljanja ukrepov pri nas vključuje tudi odprtje nekaterih trgovin z do 400 kvadratnimi metri po vzoru Avstrije in delo v gradbeništvu. Za zdaj se niso odločili za sproščanje javnega transporta ter odpiranje šol, vrtcev in fakultet.

Je pa vlada v sredo podaljšala veljavnost vozniških in prometnih dovoljenj do 17. junija ter prepovedala izvajanje tehničnih pregledov do 17. maja.

STA