V domu starejših v Ljutomeru se je število stanovalcev s potrjeno okužbo z novim koronavirusom povečalo na 16. V ponedeljek, ko je bilo potrjeno okuženih šest, so namreč testirali večje število stanovalcev.

Županja občine Ljutomer Olga Karba je na Facebooku danes zapisala, da število okuženih v domu starejših strmo narašča, vendar pa za zdaj še ni znano, ali so med okuženimi samo stanovalci ali tudi zaposleni.

Prvi okužbi so v domu potrdili v petek, nova testiranja pa so opravili, ker se je eden od okuženih stanovalcev prosto gibal po domu in bi lahko širil okužbo med stanovalci v domu ali parku pred njim. V ponedeljek so po neuradnih podatkih vzeli brise okoli 50 stanovalcem, tudi danes naj bi jih večjemu številu.

Se je stanovalec sprehajal po parku?

Po nekaterih podatkih naj bi se v petek vsaj en od okuženih stanovalcev sprehajal po parku pred domom in okolici, čeprav so imeli stanovalci prepoved odhajanja v mesto, od 9. marca pa je bil prepovedan vstop zunanjim obiskovalcem.

Direktor doma Tomislav Nemec je kljub temu dopuščal možnost, da je šel kdo iz stavbe, a trdi, da o tem ni bil seznanjen. Povedal je tudi, da so vse ukrepe sprejeli že 16. marca, poleg omejitve izhodov pa so postavili tudi opozorilne napise in trakove.

Županja je za preprečitev nevarnosti širjenja okužb z odredbo zaprla oba ljutomerska parka, dodatno so omejili gibanje na javnih površinah v okolici doma starejših občanov. V njem je 90 zaposlenih in 152 stanovalcev.

STA