Do polnoči so v Sloveniji našteli 70 novih okužb s koronavirusom. Opravili so 1075 testov. Hospitaliziranih je 90 oseb, od tega jih 22 potrebuje intenzivno nego. Včeraj so zabeležili dve smrtni žrtvi. Skupno je tako okuženih 632 oseb.

»Do zdaj Slovenija izdala 445 karantenskih odločb«

Danes ob 11. uri se je odvila izjava za medije o aktualnem dogajanju z novim koronavirusom.  Veleposlanik Jelko Kacin je povedal: »Do zdaj Slovenija izdala 445 karantenskih odločb.« Med njimi so tudi potniki, ki so ponoči prileteli iz španske prestolnice v Slovenijo. V 14-dnevni karanteni bodo v velenjskem hotelu Paka, ki ga je vladi skupaj z vilo Herberstein v brezplačno uporabo ponudil kitajski Hisense kot lastnik velenjskega Gorenja Jutri pride iz Madrida nov let, kjer so Slovenci in nekateri drugi državljani, tudi ti bodo šli v karanteno.

»Predstavnik Civilne zaščite pred hotelom ima več dela s tistimi, ki hočejo v hotel, kot tistimi, ki bi želeli iti ven. Starši in sorodniki, z vašimi je v Hotelu Paka vse v redu. Karantena je nujna, da preprečimo nova žarišča epidemije. Skrbimo za zdravje vseh,« je dejal Šter.

Včeraj 36 okužb

Medtem so v sredo našteli 36 novih okužb z novim koronavirusom. Zabeležena je bila tudi šesta smrtna žrtev. Gre za oskrbovanca doma starejših iz Metlike. Sicer je bil kroničen bolnik s hudimi osnovnimi bolezni. Je tretji oskrbovanec metliškega doma, ki je umrl. Skupno smo tako beležili 562 primerov.

Rast pacientov, ki potrebujejo intenzivno terapijo

Krizni štab UKC Maribor je danes, kot smo že poročali, sprejel sklep o aktivaciji FAZE 5, ki stopi v celoti v veljavo v ponedeljek 30. 3. 2020. Razlog je, kot pojasnijo v UKC Maribor, naglo večanje števila Covid-19 pozitivnih pacientov, predvsem tistih, ki potrebujejo intenzivno terapijo.