Pristojni parlamentarni odbori bodo danes za potrditev na plenarni seji DZ pripravili več predlogov zakonov, s katerimi se vlada odziva na epidemijo novega koronavirusa. Med drugim namerava država priskočiti na pomoč delodajalcem, ki bodo delavce zaradi motene dobave ali izpada naročil napotili na čakanje na delo doma.

Državna pomoč delodajalcem

Predlog zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače, ki ga bodo obravnavali člani odbora DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide, predvideva državno pomoč delodajalcem, ki zaradi slabega poslovnega položaja ne morejo zagotavljati dela najmanj 30 odstotkom zaposlenim delavcem hkrati in jih bodo zato napotili na začasno čakanje na delo. Pomoč države je predvidena tudi v primerih, ko delavec dela ne bo mogel opravljati zaradi karantene.

Več oskrbe s prehrano

Na dnevnem redu odbora DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je predlog zakona o interventnih ukrepih na trgu kmetijskih pridelkov, živil, živali in gozdno lesnih sortimentov. Z njim poskuša vlada urediti možnosti omejitve prometa s kmetijskimi pridelki, živili in živalmi predvsem za namen prehrane ljudi, da bi tako zagotovili zadostno oskrbo s hrano.

Obsojencem bi omogočili enomesečno prekinitev prestajanja kazni

Sestali se bodo tudi člani odbora DZ za pravosodje. Ti bodo imeli na mizah predlog zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja koronavirusa, s katerim bi obsojencem omogočili enomesečno prekinitev prestajanja zaporne kazni ter predčasen odpust iz zapora.

Ukrepi v veljavo stopijo že v petek

Vse tri ukrepe bo DZ potrjeval na četrtkovi izredni seji. Kot je sinoči v medijskih nastopih dejal uradni govorec kriznega štaba za spopadanje z novim koronavirusom Jelko Kacin, naj bi začeli veljati v petek. Po njegovih besedah naj državni svet ne bi uveljavljal pravice do odložilnega veta.

Na sledečih povezavah najdete predloge interventnih zakonov, ki so v obravnavi na Državnem zboru RS:

1. Zakon o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19).

2. Zakon o interventnih ukrepih na trgu kmetijskih pridelkov, živil, živali in gozdno lesnih sortimentov.

3. Zakon o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače.