Potem ko je agencija za varstvo konkurence v začetku lanskega decembra Novi KBM, ki je v večinski lasti ameriškega sklada Apollo, prižgala zeleno luč za prevzem Abanke, je Nova KBM dovoljenje za to 30. januarja dobila še od Evropske centralne banke (ECB), izhaja iz objave na spletni strani Banke Slovenije.

Nova KBM bo za Abanko odštela 444 milijonov

Slovenski državni holding je v imenu države pogodbo o prodaji 100-odstotnega deleža v Abanki z Novo KBM pod odložnimi pogoji podpisal 20. junija. Nova KBM bo za Abanko odštela 444 milijonov evrov.

Predsednik uprave Nove KBM John Denhof je v začetku lanskega decembra dejal, da bosta banki imeli priložnost, da skupaj ustvarita še močnejšo združeno banko, kar bo pozitivno vplivalo tudi na slovensko gospodarstvo.

Z združitvijo se bo približala bilančni vsoti NLB 

Z dokončano privatizacijo Abanke bodo zanjo prenehale omejitve pri poslovanju, ki jih je Evropska komisija ob soglasju, da je banka lahko leta 2013 prejela državno pomoč, postavila zato, da pred tekmeci na trgu ne bi imela določene prednosti.

Bilančna vsota Nove KBM in Abanke se bo povzpela na približno 8,7 milijarde evrov, s čimer se bo približala NLB z 8,8-milijardno bilančno vsoto. Nova KBM in Abanka imata skupaj okoli 2300 zaposlenih in okoli 100 poslovalnic plus 330 poštnih okenc Nove KBM, kjer se opravljajo tudi bančne storitve.

STA