Mnogi pa se za notranji kamin odločijo tudi z vidika varčevanja z energijo. V takšnem primeru je še toliko bolj pomembno, da poskrbite za njegovo redno vzdrževanje. Pripravili smo nekaj ključnih nasvetov za vzdrževanje kamina, s čimer lahko malenkost tudi privarčujete.

Notranji kamin je odlična rešitev za ogrevanje bivalnih prostorov

Glede na način ogrevanja, poznamo različne vrste notranjih kaminov. Klasični toplozračni kamini segrevajo le zrak v prostoru, kar pomeni, da se prostor ohladi kmalu po tem, ko nehate nalagati drva. Zato se vedno pogosteje zidajo hipokavstni ali sevalni kamini s podaljšano akumulacijo. Vroči del kamina je v tem primeru pozidan s pečarsko šamotno opeko, kar zagotavlja oddajanje toplote še 15 do 20 ur po končanem kurjenju.

Glavni tehnični elementi sodobnega kamina so kaminski vložki oziroma kurišča, ki morajo zagotavljati visoke mehanske in temperaturne obremenitve. Pri njihovi izbiri morate biti še posebej pozorni na kakovost in debelino šamotne obloge ter masivno kotlovno pločevino.

[[image_1_article_62061]]

Za postavitev notranjega kamina pa seveda potrebujete tudi dimnik ustrezne višine in premera, dovod zunanjega zraka premera vsaj 125 mm in dimniški priklop, ki se praviloma izvede 150 – 200 cm od tal. Pred njegovo namestitvijo je potrebno ustrezno pripraviti tudi tlake.

Nasveti za vzdrževanje kamina, s katerimi boste dodatno prihranili

Če se sprašujete, kako dodatno prihraniti s kaminom, potem je na prvem mestu izbira ustreznega in kakovostnega kamina. Notranji kamini podjetja Peči keramika so s tega vidika zagotovo vredni zaupanja, vendar je, podobno kot za vse ostale kamine, potrebno poskrbeti tudi za njihovo redno vzdrževanje.

Dejstvo je, da le tehnično brezhiben kamin lahko deluje energetsko učinkovito in vam pomaga znižati račune za ogrevanje. Preverite nekaj nasvetov, kako lahko z rednim vzdrževanjem kamina privarčujete z energijo.

Redno čiščenje kamina

Poleg rednega odstranjevanja pepela, je potrebno kamin tudi redno čistiti. To ni pomembno zgolj iz estetskega vidika, ampak tudi z vidika pravilnega delovanja kamina. Kako pogosto je potrebno čistiti notranji kamin je odvisno predvsem od pogostosti njegove uporabe in vrste kamina. Pri redni uporabi je običajno dovolj, da kamin očistite enkrat na teden, in enkrat na mesec do dva pri redki uporabi kamina. Postopek čiščenja vključuje čiščenje stekla kamina, kaminskega vložka, keramike in predala za pepel.

Strokoven pregled dimnika pred vsako sezono

Poleg čiščenja kamina ne smete pozabiti tudi na redno čiščenje dimnika. To je ključnega pomena za učinkovito odstranjevanje saj, dima in plinov, ki nastajajo pri izgorevanju drv, kar posledično vpliva tudi k večji energetski učinkovitosti in znižanju stroškov za ogrevanje pozimi.

[[image_3_article_62061]]

Za čiščenje dimnika poskrbi dimnikar, in sicer enkrat letno, najbolje, da pred začetkom kurilne sezone. Dimnikar poleg čiščenja opravi tudi strokovni pregled dimnika in kamina ter preveri dovod zraka. Za učinkovito izgorevanje je le ta izjemno pomemben, zato ga je potrebno redno preverjati in poskrbeti, da v cevi ni nobenih ovir, ki bi preprečevale dovod zraka v kamin.

Uporaba pravih drv

Za večjo energetsko učinkovitost kamina lahko veliko storite tudi z izbiro ustreznih drv. Za kurjenje v kaminu je najboljši les listavcev, ki gori počasneje kot iglavci, je pa res, da boste z lesom iglavcev hitreje zakurili ogenj. Seveda ni odveč poudariti, da morajo biti drva popolnoma suha. Če so vlažna, potem se pri gorenju ustvari več dima, posledično temu pa kamin ustvarja manj toplote.

Bodite pozorni na to, da v kamin ne sodijo časopisni in drug odpadni papir, saj črnila pri gorenju ustvarjajo škodljive snovi. Namesto uporabe papirja lahko ogenj zakurite le z drvmi in trskami ali pa si pomagate s podžigalno volno ali kockami.

Redno vzdrževanje notranjega kamina torej ni pomembno zgolj z vidika varnosti, ampak tudi njegove energetske učinkovitosti. Upoštevajte zgornje nasvete in zagotovo boste vsaj malenkost privarčevali z energijo.