Dodatni ukrepi tudi na področju ginekologije in porodništva. V skladu z navodili države za zajezitev širjenja novega koronavirusa pa upravne enote trenutno ne morejo sklepati zakonskih zvez.

Zaradi epidemije novega koronavirusa veljajo dodatni ukrepi tudi na področju ginekologije in porodništva na primarnem nivoju. Med drugim bodo prvi pregled v nosečnosti opravili med 11. in 14. tednom, kar je nekoliko kasneje kot do sedaj. Nosečnicam, ki nimajo prevoza do ambulant, pa bo tega zagotovila civilna zaščita, so zapisali na ministrstvu.

Pregledi tedaj, ko bo merjenje nuhalne svetline

Preventivni pregledi zdravih nosečnic bodo po novem potekali med 11. in 14. tednom, ko bodo izvajali tudi merjenje nuhalne svetline, med 20. in 24. tednom z morfologijo, v 28. tednu, med 32. in 34. tednom, ter v 37., 39. in 40. tednu. Ultrazvočno preiskavo z biometrijo bodo zaradi manjšega števila rednih pregledov opravili v 37. tednu nosečnosti.

Poporodni pregled se prestavi

Nosečnice naj v primeru prehladnega obolenja pokličejo osebnega zdravnika in o tem obvestijo tudi ginekologa, s katerim se bodo dogovorile za nadaljnjo obravnavo. Nosečnica, ki ima potrjeno okužbo s koronavirusom, pa mora o tem obvestiti reševalca in osebje takoj ob prihodu v porodnišnico. Poporodni pregled pri zdravih nosečnicah brez zapletov v nosečnosti ali po porodu se prestavi.

Več o ukrepih za nosečnice pa TUKAJ.

V Mariboru za marec odpovedanih 11 porok

V skladu z navodili države za zajezitev širjenja novega koronavirusa upravne enote trenutno ne morejo sklepati zakonskih zvez. Virus je tako prekrižal načrte parom, ki so želeli stopiti na skupno pot v marcu in aprilu, saj so poroke morali odpovedati. Porok je sicer v teh mesecih manj kot maja, ko se sezona šele dodobra začne.

V upravni enoti Maribor so za marec odpovedali 11 porok, v upravni enoti Koper pa so odpovedali dve v marcu in šest v aprilu. Podatka o tem, koliko so jih odpovedali v upravni enoti Ljubljana, STA ni uspela pridobiti.