Pogovarjali smo se s skoraj 35-letno nosečnico iz Ljubljane, ki so jo pred dobrim tednom dni zaradi bolezenskih simptomov testirali na nov koronavirus covid-19. Kot nam je zaupala, je prvi v bistvu zbolel njen partner, a ker ni v rizični skupini, ga tako ali tako ne bi testirali. “Če sama ne bi bila noseča, v bistvu sploh ne bi vedeli, da imamo koronavirus,” nam je zaupala mlada Ljubljančanka. Njo so testirali kot nosečnico v 23. tednu nosečnosti – ki torej spada v rizično skupino (četudi bi naj glede na dostopne statistike nosečnice bolezen premagale pretežno brez večjih zapletov). Mož je bolezen prebolel dokaj hitro, trajala je nekje med 3-4 dni.

Z nizko vročino, a izjemno bolečimi mišicami

“Ne jaz, ne on nisva imela visoke vročine, oziroma je ta nihala med 37.2 do 37.4. So pa naju oba zelo bolele mišice,” nam je zaupala. Prav tako nista imela nikakršnih problemov z dihanjem. “Najprej so se mi začele bolečine med lopaticami, potem so me začele boleti trebušne mišice, naposled tudi noge. Pojedla sem tri lekadole na dan, da bi bolečine vsaj malo popustile in malo je res pomagalo,” je dejala. Kot priznava, je sama to zimo prebolela sicer milejšo obliko gripe, a tole je kljub odsotnosti vročine ocenila kot precej huje. “Bolečine so bile res hude, bila sem tudi zelo utrujena in šibka … Morala sem paziti kaj počnem, saj sem se takoj utrudila. Občutila sem tudi slabost, zaradi katere nisem mogla niti jesti. Gripa vseeno traja nekje 3-4 dni, tole se pa kar vleče, kot da nekako ne gre ven iz telesa,” pripoveduje 35-letnica, ki tako dodaja, da  “je to zagotovo hujše kot gripa.”

Mož se je okužil na odbojki še pred uvedbo ukrepov

Glede na to da smo ljudje načeloma v samoizolaciji, nas je zanimalo, kje bi se njen mož lahko okužil. Dejala nam je, da je najverjetneje zbolel še pred uvedbo vseh državnih ukrepov, in sicer na odbojki v Stožicah. Pozneje so izvedeli, da je bila prav tam potrjena okužba s koronavirusom.

Tudi njen mož je imel rahlo vročino, bolele so ga mišice, bilo mu je slabo. Ona je zbolela za njim, najverjetneje sta okuženi tudi njuni 5-letni hčerki, ki pa sploh nimata simptomov bolezni.

“Nisem zagnala panike”

Nosečnici se je teden dni od pričetka simptomov stanje pričelo izboljševati. V času tega intervjuja prvi dan po nastopitvi simptomov ni vzela lekadola, tudi po telefonu je zvenela dobro. Čez kak teden dni se bo šla ponovno testirati, da se prepriča, če je virus še vedno prisoten v njenem telesu. Kot nam je še dejala, je ob naznanilu, da je pozitivna na nov koronavirus, ostala mirna. “Nisem zagnala panike, saj načeloma mlade ženske in nosečnice ne spadajo v rizično skupino,” priznava. Obenem nima pridruženih kroničnih bolezni. “Bolj bie skrbelo, če bi se pred tem družila s starši, a k sreči se pred tem nismo videli.”

Bolezen s tako vsi člani družine preboleli brez večjih zapletov.