V naslednjih dneh se bo nadaljevalo nestabilno vreme, saj se bodo višinske doline iznad severnega dela Atlantika še naprej spuščale proti Sredozemlju, ker bo nad Skandinavijo vladal anticiklon. Na nas vpliva prvo višinsko jedro z glavnino proženja/padavin nad vzhodno polovico Slovenije, pojasnjujejo meteorologi na ciklon.si /srednjeročna napoved.

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno s pogostimi padavinami, deloma nevihtami. Padavine bodo pogostejše na vzhodu, največ sončnega vremena pa bo na Primorskem, tam bo zapihala šibka burja. Najvišje temperature bodo med 18 °C in 23 °C, na Primorskem do 26 °C.

V ponedeljek bo večinoma sončno, jutro bo razmeroma sveže, popoldne lahko nastanejo krajevne plohe in nevihte, najvišje temperature bodo med 21 °C in 27 °C, še napovedujejo na ciklon.si /srednjeročna napoved.

Letošnji muhasti maj se bo zaključil v svojem slogu

V torek lahko pričakujemo novo vremensko motnjo, po toplejšem ponedeljku bo spet bolj sveže. Nastajale bodo krajevne plohe in nevihte. Ponekod bo pihal severni veter, najvišje temperature bodo med 18 °C in 23 °C, na severovzhodu do 25 °C. V sredo bo sprva pretežno oblačno, dopoldne oz. čez dan se bo delno zjasnilo, ponekod bo popoldne še nastalo nekaj krajevnih ploh, šibka burja na Primorskem bo oslabela. Najvišje temperature bodo med 17 °C in 22 °C, na Goriškem do 25 °C, pravijo meteorologi omenjenega vremenarskega portala.

V četrtek kaže na spet bolj spremenljivo vreme, čez dan in popoldne bodo nastajale krajevne plohe in nevihte, ob morju se bo krepil jugo. Najvišje temperature bodo med 19 °C in 24 °C.

Tudi prve napovedi za junij niso najbolj obetavne

"Glavni del poslabšanja prihaja v drugi polovici naslednjega tedna, vdor po zahodni Alp ob začetku meteorološkega poletja do Balearskih otokov in potem spet počasno gibanje višinske dolina proti Sloveniji bi lahko pripeljalo do obilnih padavin, saj bomo dolgo časa pod jugozahodnim vetrovnim strženom. To poslabšanje bi se lahko zavleklo na več dni," navajajo meteorologi in pojasnjujejo, da kakšne stabilnosti ni videti tudi po 5. juniju. Nad zahodno polovico Evropo oz. zahodnim delom Sredozemlja se pričakujejo enakomerne oz. negativne anomalije z večjo možnostjo nastanka ciklonskih območij s hladnejšim zrakom. 

Meteorologi na ciklon.si /srednjeročna napoved že nekaj časa napovedujejo poletje, podobno kot so bili leta 2010, 2016 in 2020. Za ta poletja je značilno, da temperaturno ni bilo večjih ektremov, a je vedno po vročini izstopal kakšen mesec. Padavinsko so bila vsa poletja nekoliko nadpovprečno namočena. Junij je bil v vseh treh najbolj svež mesec z izrazito negativnimi anomalijami geopotencialnih višin nad Zahodno Evropo in severnim delom Sredozemlja. Kaj podobnega bi lahko tako imeli tudi letos, na kar nakazujejo tudi prve napovedi za junij.