Slovenija

Nesreča v predoru: Veste kako ob nesreči pravilno ravnati?

Uredništvo , 28.06.23 ob 11:19

Po ustavitvi vozila je potrebno ugasniti motor in ostati v vozilu, razen če obstaja nujna potreba po izstopu.

Nesreča v predoru: Veste kako ob nesreči pravilno ravnati?

Agencija za varnost prometa v Sloveniji je objavila pomembna navodila in smernice glede ravnanja voznikov v primeru izrednih dogodkov v predorih. V takšnih situacijah je ključnega pomena, da vozniki upoštevajo določena pravila in ukrepe, ki zagotavljajo varnost vsem udeležencem v prometu.

Če se nenadoma prižgejo rdeče luči v predoru, to pomeni, da je prišlo do izrednega dogodka, kot je na primer zastoja ali nesreče. Prva naloga voznika v takem primeru je, da takoj vklopi varnostne utripalke in postopno zmanjšuje hitrost vožnje. Pomembno je, da to storimo na varen način, da preprečimo morebitne trke z drugimi vozili.

Reševalni pas drugačen kot na odprtih delih avtocest

Ko se ustavimo, moramo ustavljati izmenično, tik ob levem oziroma desnem robu smernega vozišča, na zadostni razdalji od vozila pred seboj. Priporočljiva razdalja naj bo približno pet dolžin vozil. S tem ukrepom ustvarjamo Reševalni PAS na avtocestah, ki je namenjen varni vožnji intervencijskih vozil oziroma vozil s prednostjo. V predorih namreč ni odstavnega pasu, zato je ključnega pomena, da omogočimo nemoten prehod reševalnih in drugih nujnih vozil.

VIR: Agencija za varnost prometa

Po ustavitvi vozila je potrebno ugasniti motor in ostati v vozilu, razen če obstaja nujna potreba po izstopu. S tem zmanjšamo možnost nevarnosti za lastno varnost in varnost drugih udeležencev v prometu. Medtem je pomembno poslušati prometna obvestila, ki jih lahko prejmemo preko zvočnikov v predoru ali preko radijskega sprejemnika. Nadzorni center nam bo preko teh obvestil sporočal, kako naj ukrepamo glede na situacijo v predoru.

Pravilno ravnanje ključnega pomena

Vozniki se morajo zavedati, da je pravilno ravnanje v primeru izrednih dogodkov v predorih ključnega pomena za varnost vseh udeležencev v prometu. Z upoštevanjem teh smernic in navodil Agencije za varnost prometa v Sloveniji lahko vsak posameznik prispeva k večji varnosti na cestah in omogoči nemoten prehod intervencijskih vozil v primeru nesreč ali drugih izrednih dogodkov v predorih.