Slovenija

"Nekateri zdravniki v času stavke ponujajo posege izven zdravstvene ustanove ob neposrednem plačilu"

Uredništvo , 23.01.24 ob 17:32

Zveza organizacij pacientov Slovenije, ki prejema vse več pritožb, prošenj in odzivov pacientov o težavah, ki so jim priča v času zdravniške stavke, zahteva javno objavo navodil stavkajočim zdravnikom.

"Nekateri zdravniki v času stavke ponujajo  posege izven zdravstvene ustanove ob neposrednem plačilu"

Zveza organizacij pacientov Slovenije, ki prejema vse več pritožb, prošenj in odzivov pacientov o težavah, ki so jim priča v času zdravniške stavke, zahteva javno objavo navodil stavkajočim zdravnikom. Ob tem zveza opozarja na "neetično zlorabo pacientov v boju za denar" in neukrepanje oblasti pri odhodih zdravnikov iz javnega v zasebno zdravstvo.

Zveza organizacij pacientov Slovenije prejema številne klice pacientov zaradi nedostopnosti do zdravnikov družinske medicine v zdravstvenih domovih in še posebej do specialističnih pregledov in preiskav ter operativnih posegov na sekundarni ravni. Pacienti opozarjajo, da ne morejo dobiti potrdil zdravnikov v zdravstvenih domovih za izplačilo nadomestil zaradi začasne odsotnosti z dela in zato ne morejo uveljavljati te pravice pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in pri delodajalcih. To neposredno ogroža preživljanje številnih pacientov in njihovih družin, so v sporočilu za javnost opozorili pri zvezi.

Pri zvezi opozarjajo, da za odločanje zdravnikov glede morebitnega nujnega sprejema v obravnavo kljub stavki niso znana in javno objavljena nobena jasna merila. To po mnenju zveze omogoča odločanje zdravnikov po prostem preudarku, saj da ti brez pregleda oz. triaže pacienta odločajo, kaj je nujno in zavračajo sprejem pacientov samo s sklicevanjem na stavko.

Ne obveščajo o odpovedih

Že naročene preiskave in operativne posege izvajalci zdravstvene dejavnosti odpovedujejo, pri čemer po navedbah zveze pacientov v številnih primerih o odpovedih sploh ne obveščajo naročenih pacientov. Zato zveza zahteva, da Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides javno objavi celotno besedilo navodil stavkajočim zdravnikom in pri tem zlasti natančno pojasni, kakšna so merila za odločanje o nujnosti sprejema in izvedbe preiskave in posegov v času stavke.

"Pacienti zvezi pošiljajo sporočila tudi o hudih bolečinskih stanjih in vročinah zaradi gripe, covida-19 in obolenj dihal, zdravniki ali medicinske sestre pa jim po telefonu dajo samo priporočila, naj vzamejo Lekadol ali kaj podobnega," opozarjajo pri zvezi.

Ob odpovedih preiskav in že naročenih operativnih posegov pacienti po navedbah zveze tudi ne dobijo novih datumov za nujne posege, ker jim bolnišnice odgovarjajo, da ni znano, koliko časa bo trajala stavka in da bodo že "pravočasno" obveščeni o datumu storitve. To neizbežno za številne paciente pomeni poslabšanje zdravstvenega stanja ali celo ogrožanje njihovega življenja, kar je zlasti nesprejemljivo zaradi težko popravljivih ali nepopravljivih posledic zamud pri zgodnji diagnostiki raka na debelem črevesju, pljučih in drugih notranjih organih, opozarja zveza.

"To neposredno vpliva na možnost preživetja teh pacientov. Zdravniki in izvajalci zdravstvenih dejavnosti ter Fides zato prevzemajo vso odgovornost za škodo, povzročeno pacientom zaradi nepravočasnega dostopa do nujnih preiskav in posegov v času stavke," poudarjajo pri zvezi, kjer so začeli sistematično beležiti pritožbe pacientov zaradi nesprejema kljub nujnemu zdravstvenemu stanju. Zahtevali bodo pojasnila posameznih izvajalcev in zdravnikov v pisni obliki.

Ponujanje posegov proti plačilu

Ob tem predlagajo, da se ministrstvo za zdravje in ZZZS dogovorita z izvajalci zdravstvene dejavnosti za krizne skupine zdravnikov za oceno nujnosti zdravstvene obravnave pacientov izven službe nujne medicinske pomoči, saj ugotavljajo že bistveno večji priliv pacientov v urgentne centre v bolnišnicah.

Zveza navaja, da jo pacienti obveščajo, da jim nekateri zdravniki v času stavke ponujajo in tudi izvajajo posege izven zdravstvene ustanove ob neposrednem plačilu. O takih primerih bo obveščala ministrstvo in Zdravniško zbornico Slovenije, saj ocenjuje, da gre za hudo obliko kršitve načel etike, "saj je v takih primerih ločnica med zdravljenjem in opustitvijo denar, ne pa potreba pacienta".

Zveza še meni, da izvajanje stavke zdravnikov na sedanji način pomeni neetično zlorabo pacientov v borbi proti vladi samo za povečanje plač na podlagi razvrstitve v višje plačne razrede ne glede na obseg in kakovost opravljenega dela posameznih zdravnikov in izvajalcev zdravstvene dejavnosti. Pri tem ugotavljajo, da Fides ni predlagal oziroma ponudil nobenih ukrepov za izboljšanje učinkovitosti dela zdravnikov in izvajalcev zdravstvenih storitev, temveč dvig plač samo za zdravnike, ne pa tudi za medicinske sestre in drugo zdravstveno osebje.

Zdravniki in zobozdravniki so prejšnji ponedeljek začeli stavko, ki bo trajala do preklica. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

računalniki
Afera računalniki: Znano komu v roke prvih 3000 prenosnikov
Preiskovalna komisija
Sršen pred komisijo DZ: Ni bilo vmešavanja v odločitve o oglaševanju
uskladitev
Poštnim delavcem višje plače in rekorden regres