Branko Grims, dolgoletni poslanec in vidni član SDS, je postal predmet pozornosti zaradi svojih poslovnih dejavnosti, ki so v nasprotju z zakonodajo, ki poslancem državnega zbora prepoveduje postranske zaslužke. Po zakonu so dovoljeni le nekateri izjemni postranski zaslužki, kot so zahtevnejše strokovne, znanstvene, pedagoške ali raziskovalne dejavnosti, za katere je treba pridobiti soglasje državnega zbora. Poslancem, ki tega soglasja ne pridobijo, se njihov mandat po zakonu preneha v treh mesecih, danes piše portal Necenzurirano.si.

www.booking.com

Toda Grims se je znašel na nekoliko drugačen način. Odkril je zakonodajno luknjo, ki mu omogoča, da še naprej opravlja svojo poslansko funkcijo, medtem ko prejema prihodke iz oddajanja vile na Bledu turistom, večinoma iz tujine. Omenjena dejavnost je postala razvpita zaradi Grimsa, saj odpira vprašanja o etiki in skladnosti s slovensko zakonodajo, navajajo na portalu.

Financiral investicijo

Grims je pred dobrim desetletjem kupil trinadstropno vilo v naselju Zasip, le nekaj kilometrov stran od Blejskega jezera. Vilo je popolnoma prenovil in jo spremenil v apartmajski objekt, ki ga oglašuje prek različnih spletnih platform za oddajanje namestitve. Na spletni strani booking.com je vilo mogoče najeti po ceni približno 600 evrov na noč med poletno sezono. Grims je investicijo v vilo financiral z večinoma posojili, pri čemer je bilo treba zagotoviti znatna sredstva za nakup in prenovo nepremičnine.

Vendar pa se postavlja vprašanje, kako je mogoče, da Grims še naprej opravlja svojo poslansko funkcijo, medtem ko prejema znatne prihodke od oddajanja vile. To vprašanje je pomembno, saj zakonodaja poslancem prepoveduje opravljanje dejavnosti, ki niso skladne z njihovo funkcijo in ki bi lahko povzročile konflikt interesov.

Grims naj bi vilo oddajal preko svoje soproge, ki je pridobila status samostojne podjetnice marca 2017.

Da ona trži vilo, so za Necenzurirano.si potrdili tudi na Finančni upravi (Furs). To pa verjetno pomeni, da je Grims sklenil dolgoročno najemno pogodbo s soprogo, ki ji vilo kot lastnik oddaja v najem, ta pa jo trži turistične namene.

S tem Grims, tako Furs, ne krši davčne zakonodaje. “Splošen primer, ki ga opisujete, z davčnega vidika ni sporen, če je med lastnikom nepremičnine in osebo, ki to nepremičnino trži oziroma jo oddaja v turistični najem, sklenjena pogodba (na primer pogodba o oddajanju premoženja v najem),” so za portal pojasnili na Fursu. Grims ima tako le eno obveznost: vsako leto mora prihodke, ki jih prejme od žene, prijaviti v okviru dohodninske napovedi in plačati 25-odstotni davek.

Občasno sodeluje?

Glede na to, da Grims občasno sodeluje pri turističnem oddajanju vile, lahko to pomeni, da dejansko opravlja turistično dejavnost. To pa ni med izjemami, ki jih lahko poslanci izvajajo. Grims bi moral za opravljanje te dejavnosti pridobiti soglasje državnega zbora, vendar se zdi, da tega ni storil.

Vprašanje, ki se postavlja, je, ali takšno ravnanje poslanca Grimsa v celoti skladno s slovensko zakonodajo in etičnimi standardi za poslance. To vprašanje še dodatno zaostruje dejstvo, da se je Grims s svojo dejavnostjo ukvarjal, ne da bi to javno razkril ob sprejemanju ukrepov za spodbujanje turizma, vključno z boni za turistične namestitve, ki jih je uvedla zadnja vlada.

Grims se na vprašanja Necenzurirano.si še ni odzval.