Lepo vreme s precej visokimi temperaturami za ta letni čas je vzpodbudilo številne vrtičkarje za delo na vrtu. Marsikdo se sprašuje, kaj lahko zdaj stori, da bo vrtna trata čim lepša in kdaj bo pravi čas za prvo letošnjo košnjo. Tačas so aktualna tudi opravila na zelenjavnem in okrasnem vrtu. O vsem tem smo se pogovarjali s priznano strokovnjakinjo Mišo Pušenjak, specialistko za zelenjadarstvo in okrasne rastline, zaposleno na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor. 

Vertikuliramo, ko zemlja ni več blatna 

Prva stvar, ki jo lahko naredimo, da bo naša zelenica v prihodnjih mesecih čim lepša, je vertikulacija vrtne trte. Gre za postopek, s katerim trato prezračimo, s čimer v tla dovedemo kisik, odstranimo mah in travno plesen ter pripomoremo k boljši razraščenosti koreninskega sistema. To storimo s posebnimi  prezračevalniki, lahko pa tudi s kovinskimi grabljami ali vilami. Miša Pušenjak svetuje, da vertikuliramo šele takrat, ko se bo zemlja posušila: "Ko se zemlja toliko posuši, da ni več blatna, je smiselno začeti z vertikulacijo in dognojevanjem. Idealno je, da rušo najprej prezračimo in jo potem pognojimo s specialnimi gnojili za spomladansko gnojenje. Če je zemlja zelo suha, te težave zdaj ni, je potrebno po gnojenju trato zaliti."

Krt uničuje strune

Morebitne krtine razgrabimo, krta pa, ker uničuje strune, ne preganjamo, dodaja strokovnjakinja: "Krt je zelo koristna žival. Res je, da so spomladi za marsikoga krtine moteče. Dela jih zato, ker so žuželke, s katerimi se prehranjuje, v toplejših spomladanskih dneh zgoraj, poleti pa se umaknejo v globino, posledično pa tudi krt ne dela več krtin. Če pa koga moti, pa ga lahko prežene s cunjo, namočeno v limoninem soku. Ker ga takšen vonj moti, se bo odselil."

S košnjo trave še počakamo, lahko pa jo že sejemo 

Kdaj pa opravimo prvo košnjo zelenice? "Takrat, ko bo trava nekoliko zrasla, kar pa je zelo odvisno od vremena. Če ne bo premrzlo, lahko kosimo nizko, če pa bo postalo zelo mrzlo ali suho, pa kosimo višje." Lahko pa v tem času, posebej če se bo takšno vreme nadaljevalo, že posejemo novo trato. "Če pri semenu ni detelje, lahko travo že sejemo, v nasprotnem primeru počakamo do začetka marca. Do vznika trave lahko zemljo pokrijemo, nato pa pokrivko odstranimo, saj ne želimo, da trava prehitro raste, pomembno je, da razvije dober koreninski sistem. Seveda v primeru, da temperature močno padejo, mlado travo pokrijemo." Sogovornica sicer dodaja, da je še boljša od spomladanske setve trave zgodnjejesenska, zaradi katere se trava do sedaj že vraste in je bolj odporna na spomladansko sušo. 

Ne obrezujemo okrasnega grmičevja, ki cveti spomladi 

Z obrezovanjem vrtnic še počakamo toliko časa, da vsaj malo poženejo. Predvidoma je to sredi marca. Prav tako ne obrezujemo okrasnega grmičevja, ki spomladi cveti. Tega obrežemo po cvetenju, predvidoma konec maja, medtem ko lahko tiste rastline, ki cvetijo poleti, obrežemo v tem času. "Opozarjam, da zdaj ne režemo klasičnih hortenzij, saj, če to storimo, ne bodo cvetele." Zdaj lahko obrezujemo tudi listopadne žive meje, igličaste (ciprese) pa takrat, ko opazimo novo rast. 

Delo imamo tudi na zelenjavnem vrtu 

Na zelenjavnem vrtu v tem  času sejemo grah in bob ter sadimo česen in čebulo. Če imamo sadike, lahko na prosto posadimo letno solato in por, vmes pa posejemo mesečno redkvico. Počakamo pa še setvijo korenčka in petršilja. Lahko pa tega sejemo v visoke grede s pokrovom. "Takoj ko bo dovolj suho, okopljemo vse vrtnine in ostale rastline, ki so prezimile. Ne zaradi plevela, temveč, da v tla dovedemo kisik, zaradi katerega bodo rastline začele ponovno rasti.," zaključuje Miša Pušenjak.