Vlažnost v stanovanjih je pogost pojav, ki lahko povzroča številne težave, med katerimi je tudi plesen. O težavi vlage in njenih vplivih na bivalno okolje smo vprašali strokovnjaka direktorja Energetike Maribor, gospoda Jožeta Hebarja. Zanimalo nas je predvsem, kako vlaga v stanovanjih vpliva na energetsko učinkovitost, kakovost bivanja ter možnosti preventivnih ukrepov.

Prezračevanje ima pomembnejšo funkcijo od gretja

"Ko je enkrat plesen v stanovanju, je potrebno to odstraniti in narediti poseben premaz proti plesni. Potem pa je, bolj kot zelo ali malo ogrevat, to vezano na prezračevanje," razjasni direktor Hebar. Premazi proti plesni delujejo na več načinov, odvisno od njihove sestave in kemičnih lastnosti. Ti lahko preprečujejo rast plesni, zatirajo obstoječo plesen, vzpostavljajo neprepustno pregrado ali imajo dolgotrajen učinek na odstranitev plesti. Obstajajo tudi ekološki premazi, ki ne vsebujejo strupenih kemikalij. Namesto tega uporabljajo naravne sestavine, kot so olja ali ekstrakti rastlin, za zatiranje plesni. Pri izbiri premaza je pomembno upoštevati vrsto površine, na katero se nanaša, in vrsto plesni, s katero se soočate.

Pogovoru se je pridružil še gospod Mitja Dolinšek, vodja distribucije Energetike Maribor, ki je dodal: "Problem plesni je v tem, da če imate vi toplo v stanovanju je ta zrak sposoben nase prevzeti dosti več vlage. In bolj kot je toplo več vlage lahko prevzame brez kondenzacije. In potem ko pride do toplotnih mostov, kar pomeni da na neki točki ni toplotne izolacije, bodisi nad okni ali vrati, in ta zrak potem dobi nižjo temperaturo, se potem ta vlaga izloči iz zraka."

[[image_1_article_62405]]

Na lokacijah toplotnih mostov, kjer pride do izrazite razlike v temperaturi med notranjim in zunanjim okoljem, se lahko ta kondenzacija poveča. Posledično se ustvari optimalno okolje za razvoj plesni, saj se na teh mestih zadržuje vlaga, kar lahko vodi do neprijetnih posledic za kakovost zraka in strukturo materialov.

Kje se nahajajo toplotni mostovi?

Direktor Hebar razloži, da se toplotni mostovi lahko odkrijejo s pomočjo termovizije, kar je zaznavanje in vizualizacija infrardečega sevanja, ki ga oddaja objekt zaradi svoje temperature. Glavni cilj te tehnike je prikazovanje razlik v temperaturi med različnimi predmeti ali površinami. Termokamera je torej naprava s katero se zajema in snema sliko toplotnega sevanja iz okolja.

"Problem je tudi to, da se v starejših objektih oziroma takšnih, ki niso bili pravilno izolirani, pojavi večje število teh mostov. Predvsem nova okna v teh objektih močno tesnijo in zrak preneha krožit," objasni gospod Dolinšek in doda: "Najhuje pa je kadar je objekt v celoti izoliran in se vseeno pojavijo mostovi. Če je celoten neizoliran se vlaga porazdeli in se sproti suši, če pa je le par takšnih točk pa se takoj pojavi plesen."

Učinkovito in redno zračenje je ključno za preprečevanje plesni v bivalnem okolju. Hkrati je potrebno zračiti po aktivnostih, uporabite lahko ventilatorje, razvlažilce, se izogibate sušenju perila znotraj in prekomernemu zalivanju rastlin... Pomembno je, da ohranjate primerno temperaturo predvsem pa, da po možnosti izolirate toplotne mostove.