V Podravju se ob lanskih poplavah Drave v novembru, ni nihče pretirano vznemirjal ali ukrepal. Novinarka RTV Slo je na terenu preverjala razmere in ugotovila, da bi morali prebivalci ob Dravi, zlasti od Ptuja proti hrvaški meji, biti plat zvona.

Struga Drave v Sloveniji ni očiščena

Podjetje Verbun je v zadnjih letih uspešno omejevalo pretok reke Drave pod 1400 kubičnih metrov na sekundo. Kot poroča rtvslo.si naši severni sosedi v obmejnem mestu Labot končujejo gradnjo protipoplavnega zidu. Direktor Dravskih elektrarn Andrej Tumpej je za omenjen portal dejal: »Reka Drava že pri tisoč kubičnih metrih na sekundo prestopi bregove.«

Struga Drave v Sloveniji ni očiščena, čeprav Dravske elektrarne v Vodni sklad letno prispevajo 22 milijonov evrov. »Ob manjši skrbi Avstrije bo do poplav v Sloveniji prihajalo ob precej nižjem pretoku kot doslej,« zapišejo. Hrvaška tik ob meji zadnje leto gradi protipoplavni nasip, visok kakih pet metrov. Tako bi lahko Drava poplavila ob strugi navzdol, nato pa bi se lahko poplavni val vrnil zaradi zožitve na Hrvaškem.

Županja Ptuja Nuška Gajšek je za rtvslo.si dejala: »Da se tako igračkamo z življenji in varnostjo občank in občanov, je z našega stališča nedopustno… in se je treba vprašati, kaj delajo pristojne službe v Republiki Sloveniji.« Direkcija za vode je dejala, da bodo sicer od 15. avgusta do 30. novembra za slab milijon evrov začeli urejati dodatni rečni rokav Drave pod Borlom.