Na Fakulteti za družbene vede so se odločili za nenavadno potezo, da bi dokazali enakopravnost med spoloma študentov. Na fakulteti so namreč vzpostavili “unisex” stranišča, v katerih so odstranili pisoarje, poročajo za medij Siol.net. Štiri stranišča so sedaj namenjena vsakomu, moškim in ženskam.

Idejo o spolno nevtralnih straniščih si je sprva zastavila skupina študentk sredi leta 2018, vodstvo fakultete pa jih je podprlo. In vzrok? Po njihovem se ogromno mladih med 18 in 35. letom starosti več ne želi spolno identificirati. Diferenciacija glede na spol je zastarela.

Treba je gledati tudi na transseksualne osebe

Unisex stranišča so pomembna tudi zaradi transseksualnih posameznikov, ki se v biološkem pogledu rodijo recimo kot moški, potem pa si z operacijo (delno) spremenijo spol.

“Na fakulteti za družbene vede želimo graditi vključujočo družbo,” je za Siol pojasnila dekanja Monika Kalin Golob. “Imamo ogromno transoseb, ki se predvsem v straniščih počutijo ogrožene. Ljudje jih napadajo, ker jih vidijo kot drugačne. In priznati, da takšni ljudje obstajajo, jim ponuditi prostor, kjer se počutijo varne, je še najmanj, kar lahko storimo v tej družbi,” je še dodala.

Vsi se ne veselijo

A na družbenih omrežjih in med študenti je završalo. Nekateri ne razumejo poteze dekanje, ker da so pisoarji pač bolj praktični, ženska stranišča pa so namenjena še drugim rečem, ne le opravljanju potrebe. Dekanja je na očitke odgovorila, da “preprosto ni bilo mogoče zagotoviti, da ne bi, ko stopite iz kabine, ogrozili intimnega prostora tistega, ki uporablja pisoar.”