Mimovrste, največji spletni trgovec v Sloveniji, se te dni spopada s povečanim številom naročil. Na voljo imajo več kot 130.000 različnih artiklov, potrebe po zaskrbljenosti, da bi česa zmanjkalo, pa ni, zatrjujejo. Je pa potrebno upoštevati, da se zna dostava zaradi povečanega števila naročil malenkost zavleči. Kupce pozivajo, naj naročilo od dostavljavca prevzamejo popolnoma brez kontakta. V dani situaciji še pozivajo kupce, da prilagodijo svoje potrošniške navade in razmislijo o smotrnosti vsakega nakupa.

Prodaja računalnikov zrasla kar za 100%

In po katerih artiklih ljudje najbolj povprašujejo? V zadnjih dneh so zabeležili 70-odstotno povečanje števila oddanih naročil, največ zanimanja pa je po pričakovanjih za artikle hitre potrošnje, kot so čistila, plenice, detergenti in hrana za male živali.

Zaradi epidemije koronavirusa so zaposleni, ki jim je to omogočeno, vzpostavili domače pisarne. Z uvedbo omenjenega ukrepa se je v njihovi spletni trgovini za 100 % povečalo število nakupov prenosnih računalnikov, monitorjev, tiskalnikov in potrošnega računalniškega materiala, kot so na primer kartuše, ki omogočajo nemoteno delo od doma.

Zaradi epidemije koronavirusa so zaposleni, ki jim je to omogočeno, vzpostavili domače pisarne. Z uvedbo omenjenega ukrepa se je v njihovi spletni trgovini za 100 % povečalo število nakupov prenosnih računalnikov, monitorjev, tiskalnikov in potrošnega računalniškega materiala, kot so na primer kartuše, ki omogočajo nemoteno delo od doma.

Z občutnim zmanjšanjem odhodov od doma, razen ko je to nujno potrebno in zadrževanjem v notranjih prostorih pa se je znatno dvignila tudi prodaja pralnih strojev, zamrzovalnih skrinj in določenih gospodinjskih pripomočkov, kot je na primer aparat za peko kruha.

V zadnjih dneh so povečala tudi naročila zemlje za vrtnarjenje, semena za sajenje, verjetno zato, ker bi ljudje svojo hrano raje pridelali sami (četudi na balkonih), kot bili vseskozi odvisni od trgovin. Veliko poizvedovanja je tudi po fitnes opremi, kot so trenažerji in uteži.

Tudi v Big Bangu večji interes po računalnikih in beli tehniki

Podobno je tudi v Big Bangu, kjer prav tako beležijo večje povpraševanje po osebnih računalnikih in opremi za delo od doma. “Večje zanimanje beležimo tudi pri beli tehniki in malih gospodinjskih aparatih, za preživljanje prostega časa pa naši kupci pogosto posegajo tudi po opremi za gaming, telefonih in tablicah,” poročajo za Maribor24.

Število nakupov prek spleta se v Big Bangu že zadnje tri tedne povečuje, vendar ne pokrije izpada prodaje v fizičnih trgovinah. “Z zalogami v Big Bang nimamo težav. Že ob izbruhu koronavirusa na Kitajskem smo namreč prilagodili upravljanje z zalogami, saj je bilo pričakovati, da bodo dobave kratkoročno otežene,” pojasnjujejo. Tudi v Big bangu omogočajo brezkontaktno dostavo na dom, dostavljajo pa vse do 20. ure.

Merkur: Veliko povpraševanja po izdelkih za preurejanje doma

Pri Merkurju so za Maribor24 odgovorili, da fizično odslej obratuje le njihov vrtni center, sam Merkur pa ostaja dostopen le preko spletnih naročil. V spletno trgovino dodajajo nove produkte in tudi že beležijo nekoliko povečano povpraševanje, saj je število naročil v spletni trgovini od 16.3 do 30.3, v primerjavi z istim obdobjem lanskega leta, večje za 8x, rast prometa in števila obiskovalcev v spletni trgovini od 16.3 do 30.3 je v primerjavi z istim obdobjem lanskega leta bistveno zrasla, kar pa še vedno ne more nadomestiti izpada prodaje potrošnikom v trgovskih centrih, poudarjajo pri Merkurju.

Kupci veliko posegajo po izdelkih, ki so povezani s prenovo in urejanjem doma in vrta ali balkonov.

“Trend povečanega povpraševanja po izdelkih beljenja in barvanja smo zaznali že v februarju, še posebej pa je bil zaznano povpraševanje po teh izdelkih s prvim dnem, ko so se vrata fizičnih trgovin zaprla (16.3.), zato smo v nabor izdelkov, ki jih prodajamo na www.merkur.si začeli intenzivno dodajati izdelke iz programa ”naredi si sam”.”

V marcu je bilo tako največ povpraševanja po notranjih barvah, zaščiti lesa, po semenih in čebulnicah, pa tudi po zamrzovalnikih, hladilnikih in pralnih strojih. Cenovno se povprašuje predvsem po izdelkih za osnovno uporabo, ki so cenovno ugodnejši, spadajo v srednji nižji razred. Hkrati uvajajo nov način nakupovanja »V Merkur po telefonu ali mailu«, še dodajajo.

Kupcem so tako omogočili nakupovanje po predračunu za izdelke, ki jih na spletu ne morejo kupiti, v trgovini pa jih, v skladu z odlokom vlade, ne smejo prodajati. Te izdelke lahko kupci naročijo po mailu ([email protected]) ali telefonu (080 88 01), plačajo s predračunom in v Merkurju poskrbijo za dostavo.