Alen Pajić, je pred dnevi naletel na mrtvo podgano na javni površini. Zato se je obrnil na Veterinarsko higiensko službo.
Kot je pojasnil na portalu izboljsamo.maribor.si, ga je zaposlena usmerila na podjetje Snaga. “Želel sem ji pojasniti, da Snaga ne odstranjuje poginulih podgan, saj so le te prenašalke nevarnih patogenov in parazitov. Pred časom smo bili tako opozorjeni, da na širšem področju Maribora razhaja mišja mrzlica,” zapiše. S strani VHS je prejel uradno mnenje, da problematike ne rešuje kmetijsko ministrstvo, temveč zdravstveno.

Imamo v Mariboru epidemijo mišje mrzlice?

“Navedena dejstva sem tudi preveril pri zdravstvenem inšpektoratu, ki je potrdil moje navedbe in me seznanil, da so pri Medobčinskem inšpektoratu in redarstvu Maribor (MIRM) poizvedovali glede zakonske regulative za zgoraj opisano problematiko,” zapiše in doda, da je s strani MIRM prejel odgovor, da Maribor nima občinskega odloga, ki ureja področje odstranjevanja mrtvih glodalcev, razen v izrednih primerih, do katerih pa glede na podganjo populacijo v mestu lahko hitro pride.

FOTO: izboljsamomaribor.si

“Iz navedenega izhaja, da so poginule prostoživeče živali prepuščene naravi, kar pa je v mestu lahko zelo moteče in je prepuščeno, posameznikom, da to previdno odstranijo sami,” je dejala inšpektorica Milena Lubej.

Zato je strokovne službe MO Maribor pozval, da zakonsko regulirajo problem odstranjevanja mrtvih podgan, saj je podjetje Nigrad v letošnjem letu poskrbelo za deratizacijo na področju MOM in okoliških občin. “Glede na količino opravljenega dela, lahko pričakujemo povečano število mrtvih podgan, ki jih bo potrebno odstraniti,  saj so v nevarnosti za okužbo tako ljudje, kot živali,” doda ob koncu. In kaj bo storila občina? Odgovore objavimo, ko bodo znani.