Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je namreč v soboto napovedala, da bodo po prvomajskih praznikih odločali o tem, ali se lahko dijaki 4. letnikov z namenom priprave na maturo in pod strogimi zaščitnimi pogoji predčasno vrnejo v šole. Ali se bo to zgodilo, bo po njenih besedah odvisno od zdravstvenih razmer.

Ob tem se zastavlja več vprašanj – od tega, kako pripraviti pouk, da se pri tem upošteva vse ukrepe za preprečevanje okužb z novim koronavirusm, do tega, kako poskrbeti za prevoz dijakov, če potniški promet do takrat še ne bo deloval, in kaj storili s tistimi, ki so sicer bivali v dijaških domovih.

Kako bo poskrbljeno za varnost in zdravje dijakov in učiteljev?

Na ministrstvu so pojasnili, da bodo odgovore na vsa omenjena vprašanja pripravili v naslednjih dneh v sodelovanju z Državnim izpitnim centrom (Ric), državnima komisijama za splošno in za poklicno maturo, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, s skupnostjo ravnateljev srednjih šol in drugimi. Z ravnatelji srednjih šol se bodo sestali v sredo.

Šolski sindikat Sviz je danes ministrico pozval, naj v načrt za odprtje šol in vrtcev vključi tudi reprezentativne predstavnike učiteljstva in drugih zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. V sindikatu so tudi izpostavili, da mora biti dovolj zgodaj znano, kako bo poskrbljeno za varnost in zdravje dijakov in učiteljev.

Pozivi za maturo v manjšem obsegu

V zvezi z maturo se sicer pojavljajo tudi nekateri pozivi, da bi jo bilo smiselno izpeljati v nekoliko zmanjšanem obsegu ali pa je celo odpovedati, čemur pa na ministrstvu niso naklonjeni. Kot je v soboto dejala ministrica, so skupaj s šolsko stroko ugotovili, da bodo vsi pogoji in pravice na najbolj enak in pošten način zagotovljene v primeru, da bodo letošnjo maturo “izvedli na povsem enak način v enakem vsebinskem procesu kot vse dosedanje”.

Slednjemu je naklonjen tudi direktor Rica Zupanc, ki je v današnjem javnem pismu kritičen do predlogov “instant rešitev” za izvedbo letošnje mature in celo za njeno odpoved: “Preklic mature bi bil posameznikom ali skupinam v korist, sicer najbrž samo kratkoročno, celotni generaciji oziroma večini v njej pa v evidentno in večletno škodo. Pa se kljub temu poskuša enačiti mnenja dijakov in aktivnih laikov z izoblikovanimi stališči ter preverljivimi argumenti izkušenih strokovnjakov,” je zapisal.

Odpoved mature bi sprožila vrsto vprašanj

Odpoved bi po njegovih navedbah sprožila vrsto vprašanj, na primer: “Kaj bo letos s srednješolci iz preteklih let, ki želijo z maturo letos zaključiti srednjo šolo ali priti na želen študij? Kaj bo s kandidati, ki pred maturo nimajo in ne morejo imeti šolskih ocen? Kaj bo z vpisom na fakultete, kaj bo s pritožbami tistih, ki ne bodo izbrani na želeno smer?”

Vprašal se je, ali dvomljivci in kritiki res ne pomislijo, da bi jim morda na Ricu lahko povsem ustrezalo, da mature ne bi bilo in bi kot javni uslužbenci tudi oni ostali doma. Zato “apeliramo na zaupanje strokovnjakom, ki moramo gledati na celoten sistem in na vseh 17.000 maturantov”, je pozval.

Zavrnil je tudi mnenje, da bi s preklicem mature pomagali dijakom iz socialno šibkejših družin, ki naj ne bi imeli enakih možnosti za šolanje na daljavo.

STA