V Kmetijski zadrugi Rače slovijo po kvalitetnih mesnih izdelkih. To so nedavno potrdili tudi na 59. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu Agra v Gornji Radgoni, kjer so izdelki raške kmetijske zadruge prejeli kar štiri medalje za kakovost.

Odličja Kmetijski zadrugi Rače na sejmu Agra 2021:

zlati medalji za zorjeni goveji rostbif in suho zorjeni t-bone steak,

srebrna medalja za meso iz kible,

bronasta medalja za domačo suho salamo.

Do zlata s premišljeno odbiro in pravimi metodami

“Na tekmovanju mesa in mesnih izdelkov smo v prvem delu tekmovanja oddali dva vzorca: suho zorjeni t-bone steak in zorjeni rostbif. Vse zorjeno meso je iz slovenske govedine, lokalnih rejcev. S pravilno odbiro in pravilnimi metodami smo dobili rezultate, ki jih je kot zlate ocenila strokovna komisija v sklopu ocenjevanja mesa in mesnih izdelkov Agra 2021,” so povedali na Kmetijski zadrugi Rače. Dodali so, da je zorjeno meso mogoče dobiti v vseh rezih.

Vsa govedina v prodajalni Kmetijske zadruge Rače je vključena v nacionalno shemo “Izbrana kakovost Slovenije”. Ta potrošnikom zagotavlja, da prodajajo goveje meso živali, ki so vzrejene in predelane v Sloveniji.

Zorjeni goveji rostbif (foto: Kmetijska zadruga Rače)

Suho zorjeni t-bone steak (foto: Kmetijska zadruga Rače)

Kako nastaja “srebrno” meso iz kible?

Mesa iz kible Kmetijske zadruge Rače se bodo razveselili še tako zahtevni gurmani. Primerno krojene kose lokalno pridelanega svinjskega mesa (stegno, hrbet, ledja, vrat) klasično razsolijo s tradicionalnimi postopki, ki trajajo najmanj tri tedne. Nato meso dimijo v klasičnih dimnicah z bukovimi drvmi Framskega Pohorja. Po toplotni obdelavi meso hladno vlagajo v kible z zaseko, ki jo prav tako izdelujejo po izročilu prednikov. Kible pustijo zoreti vsaj 30 dni, da meso dobi značilen okus, sočnost in aromo.

Meso iz kible s srebrno medaljo Agra 2021 (foto: Kmetijska zadruga Rače)

Bron za domačo suho salamo

Bronasto medaljo si je na letošnji Agri prislužila domača suha salama, za katero uporabljalo le meso živali, vzrejenih v Sloveniji. V Kmetijski zadrugi Rače so poudarili, da se trudijo biti povezovalni člen med svojimi kmeti in kupci: “Svojim članom zagotavljamo širok nabor repromateriala in gradbenega materiala. Naš mesnopredelovalni obrat je edinstven na tem prostoru, saj je pot od kmeta do kupca najkrajša in zagotavljamo meso in izdelke iz mesa živali, ki so izključno vzrejene v Sloveniji.”

Domača suha salama (foto: Kmetijska zadruga Rače)

Strokovna komisija ocenjevala mesne izdelke iz treh držav

Pod okriljem 59. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra, ki je med 21. in 26. avgustom potekal v Gornji Radgoni, so podelili medalje za najbolj kakovostne mesne izdelke. Strokovna komisija je izdelke nagradila s štirimi šampionskimi naslovi, 58 zlatimi, 36 srebrnimi in 10 bronastimi medaljami za tržno ponudbo.

Med sodelujočimi vzorci je prevladovalo oblikovano, začinjeno presno meso s 96 vzorci, 11 je bilo maloprodajnih kosov pakiranega mesa in trije velikoprodajni kosi pakiranega mesa.

Kmetijska zadruga Rače na letošnjem sejmu Agra (foto: KZ Rače, Facebook)

Komisija strokovnjakov iz Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani je pod predsedstvom Lee Demšar ocenila 110 svežih mesnih izdelkov (kategorija D), s katerimi je sodelovalo 19 udeležencev iz Slovenije (17), Hrvaške (1) in Avstrije (1). Slovenski proizvajalci so prijavili na ocenjevanje 103 izdelke, pet izdelkov je bilo iz Hrvaške in dva iz Avstrije.

Medalje so dokaz visoke, mednarodno priznane kakovosti. Ocena strokovne komisije je tako zagotovo dobra vzpodbuda za nadaljnje kakovostno delo.